Partido Popular pleegde bijna 20 jaar fraude

door admin
Partido Popular pleegde bijna 20 jaar fraude

Op 24 mei 2018 oordeelde het Nationale Gerechtshof al dat de PP op de hoogte was van een hele reeks aan illegale praktijken binnen de partij, waaronder een jarenlange dubbele boekhouding. Diverse partijleden en politici verrijkten zichzelf jarenlang door steekpenningen aan te nemen, valse facturen uit te schrijven, ambtenaren en autoriteiten om te kopen, een netwerk van bedrijven op te zetten om toegang te krijgen tot overheidscontacten, belasting te ontduiken en de herkomst van op illegale wijze verkregen gelden te verbergen in een schaduwboekhouding.

Volgens de PP is er nooit sprake geweest van een schaduwboekhouding, maar het Hooggerechtshof meent voldoende geldige bewijzen te hebben dat de partij heeft geprofiteerd van de hele corruptiezaak die bekend staat als de Gürtel-fraudezaak. De zaak heet “Gürtel” naar het Duitse woord “riem”, dat in het Spaans wordt vertaald met “correa” en verwijst naar een van de grote namen achter het schandaal.

De zakenman Francisco Correa kreeg in 2018 een celstraf opgelegd van 51 jaar en 11 maanden. Deze straf is nu door het Hooggerechtshof verlaagd naar 51 jaar. De rechterhand van Correa, Pablo Crespo, kreeg eerder een celstraf van 37,5 jaar opgelegd. Deze straf is nu door het Hooggerechtshof verlaagd naar 36 jaar en 8 maanden.

Medeverantwoordelijk voor de fraude zijn ook de voormalig penningmeester van de PP, Luis Bárcenas en zijn vrouw Rosalía Iglesias. Buiten dat Bárcenas verantwoordelijk was voor een aantal illegale praktijken binnen de partij, heeft hij ook 300.000 euro uit de illegale pot van de partij gestolen en, nadat hij het had witgewassen, overgeboekt naar een bankrekening in Zwitserland. Ook heeft hij 149.600 euro uit het fonds opgenomen om aandelen te kopen van het mediabedrijf Libertad Digital van de Spaanse nationalist Federico Giménez Losantos.

In 2018 zijn door het Nationale Gerechtshof 29 van de 37 verdachten schuldig bevonden en die kregen destijds naast een geldboete een gezamenlijke gevangenisstraf van 351 jaar opgelegd. De PP als partij moest een geldboete van 245.000 euro betalen. Het Hooggerechtshof heeft de gevangenisstraf voor de meeste verdachten iets verlaagd, maar geen van de personen die eerder zijn veroordeeld is nu onschuldig verklaard. 

Zaak Bárcenas

De zaak Gürtel hangt nauw samen met een ander groot corruptieschandaal gelieerd aan de PP, de zaak-Bárcenas. Luis Bárcenas hield jarenlang een zwarte kas bij naast de officiële boekhouding van de partij, een zogenaamde caja B. De penningmeester noteerde nauwkeurig wie hoeveel geld aan steekpenningen kreeg en van welke bedrijven de illegale giften kwamen. Deze zaak is nog in behandeling.

Dit vind je misschien ook leuk