Groene revolutie gaande in Zuid-Spaanse kassen

door admin
Groene revolutie gaande in Zuid-Spaanse kassen

Vooral rond de plaats El Ejido (Almería) staan alleen maar kassen en het gebied waar kassen het landschap domineren blijft uitdijen. Je vind ze nu ook langs de kust van Granada, de Costa Tropical. In het gebied is nu een groene revolutie gaande: een leger van 30 miljard minuscule, niet met het blote oog waar te nemen insecten trekt sinds kort door de kassen met slechts één missie: het bestrijden van de plagen die er de wintergewassen bedreigen.

De beestjes fungeren allereerst als natuurlijke vijand voor de plagen en bevruchten daarnaast ook de bloemen. Ze zijn onderdeel van de ‘groene revolutie’; een geïntegreerde gewasbescherming zonder chemische pesticiden, die uitgaat van duurzaamheid en respect voor het milieu. Het gebruik van deze methode is een belangrijke mijlpaal omdat het verschil met de landbouwtechnieken in de rest van Spanje en de wereld van fundamenteel belang is.

Meer oog voor duurzaamheid

De kasbebouwing in het gebied in Zuid-Spanje beslaat 31.500 hectare. Op 80 procent hiervan, zo’n 25.000 hectare, zet men de insecten uit. Het is het grootste gebied ter wereld waar deze methode -die goed is voor milieu, werknemers en consument-, wordt gebruikt. Het levert duurzamer geteelde en gezondere tuinbouwproducten op; dat vinden consumenten, zeker na de corona-uitbraak, steeds belangrijker. Uit een onderzoek van consultancybureau Capgemini blijkt dat duurzaamheidsmotieven het koopgedrag van 79 procent van de consumenten beïnvloeden.

Gouden greep

“De biologische bestrijding van plagen is een methode die steeds meer wordt toegepast in de Zuid-Spaanse kassen. De methode kan concurreren met andere duurzame productiesystemen die ook voldoen aan de eisen van de consument en opbrengsten verhogen”, zegt Jan van der Blom, werkzaam bij APROA, de vereniging van fruit- en groentetelers in Andalusië. Het is een gouden greep voor dit gebied dat ruim 47 procent van de binnenlandse markt en 50 procent van de Europese markten bevoorraadt. ‘s Winters, als de temperaturen te laag zijn om in de volle grond te kweken, is dit zelfs meer dan 60 procent. In totaal leveren de kassen gezonde voeding aan 500 miljoen Europeanen.

Hotels voor insecten 

Om te voorkomen dat de nuttige insecten de kassen weer verlaten, worden insectenhotels gebouwd. Rondom de kassen komt een omheining van inheemse planten en er komen schuilplaatsen voor de insecten. Het doel hiervan is tweeledig: ten eerste vormen de heggen een barrière voor de schadelijke plagen en ten tweede is het kunststof van de kassen minder zichtbaar.

Geïntegreerde aanpak

De totaalaanpak omvat meer middelen om de gewassen te beschermen. Bijvoorbeeld het plaatsen van fysieke barrières; dubbele toegangsdeuren naar de ‘zonnekassen’ -die werken op zonne-energie- , en horren voor ramen en zijkanten van de kas. Maar ook door het gebruik van insectenvalsystemen, die de beestjes lokken met gekleurd licht of met feromonen.

Dit vind je misschien ook leuk