Spaanse hotels dragen financiële risico’s voor gasten met covid-19

door admin
Spaanse hotels dragen financiële risico’s voor gasten met covid-19

Om een reis vanuit het buitenland naar Spanje laagdrempelig te maken hebben de Spaanse hotelketens verzekeringen afgesloten om de kosten te dekken van gasten die tijdens hun verblijf besmet raken met het coronavirus. Daarbij moet gedacht worden aan alle mogelijke onkosten die bij zo’n situatie komen kijken zoals onderdak voor de periode van de quarantaine, medische kosten en de repatriëring. 

Spaans toerisme normaliter nog volop actief in najaar

De toeristische sector heeft een dramatisch seizoen achter de rug. Waar in de eerste acht maanden van 2019 nog meer dan 58,2 miljoen buitenlandse toeristen naar Spanje kwamen, waren dat er in dezelfde maanden van dit jaar niet meer dan 15 miljoen. Volgens cijfers van de Spaanse confederatie van hotels en appartementen (Cehat) blijven de rest van het jaar 8 van de 10 hotels gesloten, een dramatisch gegeven voor de regio’s waar het toerisme de belangrijkste economische motor is zoals de beide eilandengroepen en de Andalusische kust. Normaliter is tijdens het najaar het toeristenseizoen in deze gebieden nog in volle gang, met name voor golfreizen, ouderenreizen en zakelijke plezierreizen is dit een favoriet vakantieseizoen. 

Zonder financieel risico op vakantie

De dekking van de kosten bij een eventuele coronabesmetting moet deze groep potentiële toeristen een duwtje in de rug geven en hen de zekerheid geven dat ze zonder financiële risico’s op vakantie kunnen. Hotelketen Soho Boutique Hoteles biedt bijvoorbeeld in samenwerking met Europ Assistance gasten een volledige financiële dekking aan vanaf het eerste medische consult tot en met de terugkeer naar het eigen land. 

Een aantal hotels die niet zijn aangesloten bij een van de grote ketens aan de Costa de Sol, Cádiz en de Canarische Eilanden had afgelopen zomer al een soortgelijke service geïntroduceerd voor hun gasten. Volgens Juan Zapata, voorzitter van de Andalusische Vereniging voor Hotels en Toeristische Accommodaties (Fahat) zijn de kosten voor deze service rond de 50 eurocent per gast per dag, waarmee dit een relatief goedkope manier is om het buitenlands toerisme te stimuleren. Zapata ziet dit dan ook als een doeltreffende service die voor het komende toeristenseizoen door meer hotels gefaciliteerd zou moeten worden.

Beide eilandengroepen, Valencia en Catalonië vergoeden kosten bij covid-19

De autonome regio’s zijn enthousiast over dit creatieve initiatief van de hotelsector. Zo heeft de Andalusische regiominister van Toerisme aangekondigd dat vanaf 1 januari 2021 alle buitenlandse toeristen die naar Andalusië komen, zich geen zorgen hoeven te maken over de financiële consequenties van een coronabesmetting ter plaatse. Daarmee hoopt de deelregering een positieve bijdrage te leveren aan het imago van Andalusië als veilige vakantiebestemming. 

De deelregering van de Canarische Eilanden kwam als eerste overheid met een gelijkend initiatief. Zij sloot een collectieve verzekering af voor 450 duizend euro waarmee alle medische, quarantaine- en reiskosten van toeristen met covid-19 worden gedekt. Evenzo gebeurt dat in de regio Valencia, Catalonië en de Balearen. In laatstgenoemde regio sloot de deelregering een contract met privéklinieken voor de medische zorg voor positief geteste toeristen. 

Dit vind je misschien ook leuk