Aantal besmettingen groeit in drie op vier Spaanse provincies

door admin
Aantal besmettingen groeit in drie op vier Spaanse provincies

Niet eerder nam volgens de krant El Diario het aantal dagelijks geregistreerde gevallen toe met 5.000 in een zo korte periode van twee weken waarin vrijwel alle regio’s nieuwe beperkende maatregelen hebben opgelegd aan hun inwoners. Toch blijft het aantal gevallen in het hele land toenemen. Alleen in de Canarische Eilanden, Madrid en twee provincies van Castilla La Mancha is de virusincidentie nu lager dan twee weken geleden.

In 38 van de 52 Spaanse provincies neemt het aantal gevallen toe en in de helft hiervan met meer dan 50 procent ten opzichte van de twee weken ervoor. Deze gebieden liggen vooral in het noorden van het land (heel Catalonië, Navarra, La Rioja, Asturias een deel van Galicië, Baskenland en Aragón). In het zuiden gaat het om een deel van Extremadura en Andalusië.

In vrijwel alle provincies is de geregistreerde en geaccumuleerde virusincidentie over 14 dagen gezien hoger dan 250 per 100.000 inwoners en hoort daarom thuis in de categorie ‘zeer hoog’ van de nieuwe indeling die vorige week werd goedgekeurd door de interterritoriale raad waarin alle Spaanse regio’s bijeenkomen. Alleen de Canarische Eilanden heeft een incidentie onder de 100. 13 andere provincies zitten nog onder de 250.

11 regio’s hebben cijfers die leiden tot een maximaal alert. Voor de nieuwe indeling wordt de hierboven genoemde virusincidentie gecombineerd bekeken met andere indicatoren zoals het percentage positieven van alle afgenomen tests, de traceerbaarheid van de besmettingen en het percentage ziekenhuis- en ic-opnames vanwege het coronavirus.

Druk op zorg

Het aantal ziekenhuisopnames door Covid-19 neemt toe en daarmee ook de druk op de zorginstellingen. De bezetting van ziekenhuisbedden door Covid-patiënten in heel Spanje ligt op 12 procent. Dat is 23 procent meer dan een week geleden. Melilla, Castilla y León en Madrid zijn de regio’s met de hoogste bezetting (rond 20 procent). In Ceuta, Navarra, Asturias en Catalonië is het percentage binnen een week het meest toegenomen.

Ruim een miljoen gevallen

Sinds het uitbreken van de pandemie in Spanje zijn er ruim een miljoen gevallen geregistreerd. Dit aantal vormt 2 procent van de Spaanse bevolking. In werkelijkheid zal dit percentage hoger moeten liggen omdat veel mensen symptomen hebben gehad en met name tijdens de eerste golf daarvoor niet zijn getest of mensen waren wel besmet maar asymptomatisch.

Dit vind je misschien ook leuk