Kan Spanje leren van China bij aanpak Covid-19?

door admin
Kan Spanje leren van China bij aanpak Covid-19?

Sinds de uitbraak van het coronavirus in China proberen landen overal ter wereld het coronavirus onder controle te krijgen, waaronder het zwaargetroffen Spanje. Landen kijken naar elkaar als het gaat om het indammen van het virus en leren van elkaars ervaringen. Niet alleen ervaringen worden uitgewisseld, ook kan de aanpak van diverse overheden rekenen op bakken met kritiek, zo ook van een Spaanse inwoner uit China.

Situatie China weer ‘nagenoeg normaal’

Tien maanden geleden was China het eerste land waar het coronavirus uitbrak. De Spaanse Sara Landesa woont al 16 jaar in de Chinese stad Chengdu en laat weten dat de situatie sinds de eerste coronagolf in China weer ‘volkomen normaal’ is. Tegelijkertijd bekritiseert ze de aanpak van haar moederland Spanje.

Sara werd geïnterviewd door de Spaanse nieuwssite La Sexta Noche en vertelt dat alles nagenoeg normaal is in China en dat het virus zo goed als verdwenen is. Ze heeft altijd een mondkapje bij zich wanneer ze het openbaar vervoer neemt, maar dat is de enige plek waar ze nog wordt geconfronteerd met de naweeën van het virus.

Direct zeer strenge lockdown zorgde voor succes in China

“De maatregelen die in China, en voornamelijk in Wuhan, zijn genomen waren enorm streng maar daardoor is de pandemie zo goed als verdwenen.” In China werd direct een strenge lockdown ingevoerd waarbij alles op slot ging behalve de supermarkt en mensen binnen moesten blijven. De Chinese overheid besloot tot deze strenge maatregelen omdat de grotere steden in China zeer dichtbevolkt zijn. Toch waren deze zes weken volgens Sara de moeite waard aangezien het leven nu weer bijna normaal is. De economie draait in China weer op volle toeren en mensen kunnen weer genieten van concerten, bioscopen en samen zijn.

Spanje kan leren van Chinese aanpak

Volgens Sara is China zo succesvol geweest door niet bang te zijn om strenge beperkingen op te leggen aan de inwoners. In Spanje worden gebieden en zones afgesloten en inwoners gevraagd om binnen te blijven. Desondanks feesten studenten erop los en mogen mensen toch nog de straat op. De aanpak van Spanje om regionaal gebieden af te sluiten lijkt op dweilen met de kraan open volgens haar. Toch is het volgens de Spaanse uit China nog niet te laat voor Spanje om over te gaan tot zeer strenge maatregelen die volgens haar de sleutel zijn tot succes.

Dit vind je misschien ook leuk