Perimetrale lockdown voor drie Spaanse regio’s

door admin
Perimetrale lockdown voor drie Spaanse regio's

Het gaat om de regio’s Baskenland, Aragón en Asturias. Navarra was al sinds vorige week op dezelfde manier afgesloten en hetzelfde geldt voor La Rioja. Voor Baskenland geldt bovendien dat iedereen binnen moet blijven vanaf 23 uur. Naast dat mensen hun regio niet meer mogen verlaten, dienen zij ook in hun woonplaats te blijven, tenzij ze in anere plaatsen moeten zijn voor werk, medische redenen of andere zaken van overmacht.

In de Baskische regio is de situatie kritiek in 39 gemeenten waar de virusincidentie ruim boven de 500 per 100.000 gevallen ligt. Heel Baskenland is zodoende een rode zone. 

De presient van Aragón, de socialistische Javier Lambán kondigde op maandag een perimetrale lockdown aan voor de hele regio. Deze lockdown kan een maand duren, maar is vooralsnog ingesteld gedurende 15 dagen tot 9 november aanstaande. De drie provinciehoofdsteden van Aragón waren al afgesloten. Andere inwoners van de regio mogen nog wel tussen gemeentes reizen, maar niet de regio verlaten. Niemand mag daarbij de regio binnenkomen zonder geldige reden. Naast de lockdown van de steden Zaragoza, Huesca en Teruel heeft heel Aragon nu een avondklok tussen 23 uur en 6 uur. 

De president van Asturias, Adrián Barbón heeft na een bijeenkomst met het regionale crisiscomité besloten tot het instellen van een perimetrale lockdown om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Ondanks dat het lange tijd goed ging in Asturias vergeleken met andere Spaanse regio’s was Barbón een van de eerste regionale premiers die bij de landelijke overheid aandrong op een lockdown. Vrijdag kondigde zijn regering al de perimetrale sluiting af van de drie steden Oviedo, Gijón en Avila en vroeg om goedkeuring bij het hooggerechtshof van een avondklok tussen 00.00 en 6 uur.

Dit vind je misschien ook leuk