Madrid haalt zorgpersoneel weg voor nieuw pandemieziekenhuis

door admin
Madrid haalt zorgpersoneel weg voor nieuw pandemieziekenhuis

De Madrileense regiopresident Isabel Díaz Ayuso veroorzaakte zondag verwarring door te melden dat ze bezig waren met het aantrekken van nieuw zorgpersoneel voor het nieuwe ‘hospital de pandemias’, het Enfermera Isabel Zendal-ziekenhuis in Madrid. Daarbij liet ze doorschemeren dat de mogelijkheid wordt bestudeerd om zorgpersoneel van andere ziekenhuizen aan te trekken. Deze laatste optie werd maandag bevestigd door regiominister Ruiz Escudero van Volksgezondheid.

In november moet pandemieziekenhuis Madrid open

Díaz Ayuso heeft 50 miljoen euro geïnvesteerd voor het opzetten van dit noodziekenhuis dat in november zijn deuren zal openen. Op 31 oktober zal de bouw zijn afgerond, zo liet de regiopresident zondag weten. Dan zijn er nog twee weken nodig om het ziekenhuis in te richten en gereed te maken voor de eerste patiënten. 

Regiominister Ruiz Escudero van Volksgezondheid liet tijdens een interview met de Spaanse nieuwszender Antena 3 weten dat de opzet van het pandemieziekenhuis op meerdere vlakken gelijk zal zijn aan die van het noodziekenhuis in het Ifema-beursgebouw dit voorjaar. Verdeeld over drie gebouwen biedt het nieuwe ziekenhuis ruimte voor zo’n duizend bedden, 48 IC-bedden, een laboratorium en een ruimte voor scans en andere geavanceerde technologie.  

Flexibel personeel als aanvulling op andere ziekenhuizen Madrid

Ruiz Escudero vertelt aan Antena 3: “Dit ziekenhuis en de opnames van Covid-19-patiënten zal heel anders georganiseerd zijn dan ziekenhuizen met reguliere opnames. Daarom hebben we ervaren personeel nodig dat hiermee om kan gaan en dat wordt geleid door een klein en stabiel managementteam. Het ziekenhuis wordt flexibel ingezet en vormt een aanvulling op de andere ziekenhuizen in de regio. We hebben ervaren personeel nodig omdat ze zich continu moeten aanpassen aan de situatie en de zorgvraag.”

De Spaanse krant El Diario schreef maandag dat vakbonden hebben ingeschat dat voor een ziekenhuis van deze omvang zo’n 6.000 man aan personeel nodig is om het goed te kunnen laten werken. Waar die vandaan moeten komen is de grote vraag. Vooral op een dag waarop de eerste stakingen voor onbepaalde tijd van artsen in Spanje hebben plaatsgevonden uit protest tegen grote tekorten in de zorg en tegen de slechte arbeidsomstandigheden die ze momenteel ervaren.

Dit vind je misschien ook leuk