Opschudding rond feestje met Spaanse prominenten na afkondiging noodtoestand

door admin
Opschudding rond feestje met Spaanse prominenten na afkondiging noodtoestand

De kritiek is dan ook groot. De prominenten waren uitgenodigd om het vijftienjarig jubileum van de krant El Español te vieren en tegelijkertijd de uitreiking van de onderscheidingen ‘Leones de El Español’ bij te wonen. Ondanks dat een groot deel van de genodigden een voorbeeldfunctie heeft voor de rest van het land hielden zij zich niet aan de beperkende maatregelen. Samenkomsten met zoveel mensen zijn onder de nieuwe noodtoestand niet toegestaan. In Madrid geldt zelfs dat men maximaal met 6 personen mag samenkomen tenzij mensen tot één huishouden behoren.

Volgens María Jesús Montero, woordvoerder van de regering, voldeed het evenement aan alle protocollen die zijn opgesteld om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, maar op diverse foto’s die op social media circuleren is te zien dat niet alle aanwezigen een mondkapje dragen. Pedro J. Ramírez, de hoofdredacteur van de krant en een van de organisatoren van het evenement, vindt de reacties overdreven. De ruimte was voldoende geventileerd en er was voldoende afstand tussen zowel de tafels en de gasten. Bovendien houdt hij vol dat de zaal waarin ze waren slechts voor 33 procent van de normale capaciteit was gevuld en er geen 150 mensen waren, maar 80. Volgens hem zijn de berichten op social media gebaseerd op leugens en afgunst.

Montero leek de kritiek wat serieuzer te nemen met de woorden: ‘We zijn ons ervan bewust dat we een voorbeeld moeten zijn voor het volk’.

Minister van Gezondheidszorg en regiopresident Madrid aanwezig

Diverse prominente figuren uit het bedrijfsleven, de sportwereld en de politiek waren aanwezig in het super-de-luxe restaurant Casino de Madrid, onder wie Salvador Illa (minister van Volksgezondheid), Margarita Robles (minister van Defensie), Juan Carlos Campo (minister van Justitie), José Manuel Rodríguez Uribes (minister van Cultuur), Isabel Díaz Ayuso (bestuursvoorzitter van de provincie Madrid), José Luis Martínez Almeida (burgemeester van Madrid) en Dolores Delgado (procureur-generaal).

Een Twitteraar schrijft: “Het feest van El Español met 150 aanwezigen waar je foto’s ziet van mensen zonder masker of die het verkeerd dragen, is verdomd jammer, er is geen andere manier om het te definiëren. Dat de minister van Volksgezondheid onder de gasten is, is synoniem met het uitlachen van alle Spanjaarden.”

“Ik weet niet of het feest gisteren van El Español een superbesmettelijk evenement zal zijn, maar wat het wel moet zijn is een event van super-ontslag” tweet een ander.

“Als het feest van El Español niet in ontslagen resulteert betekent dat dat we als samenleving zijn mislukt. De minister van Gezondheidszorg was er. Het is vreselijk. 150 personen in een gesloten ruimte minder dan 48 uur na het afkondigen van de noodtoestand”, schrijft een andere gebruiker.

Dit vind je misschien ook leuk