Made in Spain initiatieven op het gebied van duurzaamheid

door admin
Made in Spain initiatieven op het gebied van duurzaamheid

De Spaanse omroep LaSexta besteedde maandag aandacht aan enkele Spaanse initiatieven. Volgens een onderzoek van de universiteit Alcalá de Henares in Madrid is 60 procent van de uitstoot van broeikasgassen gerelateerd aan dagelijkse leef- en consumptiegewoontes. Diverse organisaties in Spanje willen mensen confronteren met het effect van hun gedrag en hopen met hun ideeën de opwarming van de aarde te vertragen.

Green Cycles uit Valencia brengt alternatief voor plastic

Het bedrijf Green Cycles uit Valencia produceert materiaal als alternatief voor plastic. De directeur vertelde onlangs aan de Spaanse nieuwssite Efeverde dat hun alternatief voor plastic 100 procent oplosbaar is in water. Het Valenciaanse bedrijf heeft inmiddels ook diverse erkende certificaten gekregen die garanderen dat hun materiaal 100 procent biologisch afbreekbaar is.

Gedurende 16 jaar deed Green Cycles onderzoek naar nieuw materiaal op basis van polyvinylalcohol dat kan worden gebruikt voor de productie van bijvoorbeeld wasmanden, ballen, verpakkingen voor cosmetica of flessen voor wasmiddel. “Het is belangrijk om te kiezen voor biologisch afbreekbare producten om te voorkomen dat het plastic dat we nu gebruiken jarenlang in zee of in de natuur rondzwerft voordat het wordt afgebroken,” zo meldt Green Cycles.

Productie zeezout in harmonie met natuur

Ook zet Spanje zich in voor een duurzame productie in harmonie met de natuur via systemen zoals de mariene zoutvlakten. Volgens de organisatie Salimar is zeezout een 100 procent natuurlijk mineraal dat wordt verkregen door de verdamping van zeewater dankzij de werking van wind en zon. Hoewel de productie ervan niet helemaal CO2-neutraal is meldt Salimar dat bij veel zeezoutvlaktes beschermde gebieden zijn gecreëerd voor onder andere vogels zodat de productie van zeezout en ecosystemen naast elkaar kunnen bestaan.

Duurzaam en verantwoord bouwen in Spanje

In de bouw heeft het Spaanse instituut ISTAS voor werk, milieu en gezondheid, een gids gepubliceerd waarin aandacht wordt besteed aan duurzaam en verantwoord bouwen. Hierin vinden bouwbedrijven onder andere alternatieven voor vervuilende bouwmaterialen zoals staal en aluminium.

Simpele alternatieven voor in het dagelijks leven

Vanuit sociale platformen komen ook initiatieven zoals de app Peoople.org dat regelmatig milieuvriendelijke producten aanbeveelt die gebruikt kunnen worden het dagelijks leven. Denk hierbij aan roestvrijstalen rietjes, bamboe tandenborstels, silicone en herbruikbare doppen voor etenswaren, verpakkingen van bijenwas en hervulbare koffiecapsules.

Volgens het duurzaamheidsrapport 2020 van het internationale netwerk voor duurzame ontwikkeling (SDSN) staat Spanje op plek 22 van de in totaal 193 landen waar onderzoek is gedaan naar de mate van duurzame ontwikkeling.

Dit vind je misschien ook leuk