Vliegen of rijden van en naar Spanje, kan dat nog?

door admin
Vliegen of rijden van en naar Spanje, kan dat nog?

Vanaf 25 oktober geldt een nieuwe noodtoestand in heel Spanje. Deze heeft tot doel dat elke regio op zijn specifieke gezondheidssituatie aangepaste beperkende maatregelen kan invoeren. Onder deze maatregelen is de avondklok een belangrijke. In principe geldt tot 9 november een avondklok in het hele land, met uitzondering van de Canarische Eilanden, tussen 23 uur ’s avonds en 6 uur ’s ochtends. Elke regio heeft een marge van een uur, dus kan besluiten de avondklok al om 22 uur in te laten gaan of pas om 00:00 uur. Binnen dat tijdsbestek mag je niet je huis of de plek waar je verblijft verlaten tenzij je daartoe een geldige reden hebt. Zie verderop in dit artikel.

Mobiliteit tussen regio’s, doorreizen mag wel

Autonome regiobesturen bepalen of zij inkomend en uitgaand verkeer beperken voor hun hele regio, voor streken of voor gemeentes. Er kan dus gereisd worden binnen Spanje naar andere regio’s als zowel de regio van vertrek als de regio van aankomst geen perimetrale lockdown heeft ingesteld of anderszins mobiliteitsbeperkingen heeft ingevoerd. Is dat wel het geval dan mag er alleen tussen die gebieden gereisd worden als men op doorreis is of met een geldige reden. Die redenen zijn vastgelegd in het Spaanse staatsblad BOE:

– Bezoek aan artsen, medische centra of ziekenhuizen

– Het uitvoeren van professionele en werkgerelateerde verplichtingen

– Het bijwonen van klassen, lessen, colleges van kleuterschool tot universiteit en avondonderwijs

– Het terugkeren naar de gebruikelijke woonplaats

– Hulpverlening aan hulpbehoevenden en mensen in kwetsbare situaties

– Bezoek aan financiële instellingen, verzekeraars of tankstations in grensgebieden

– Urgente handelingen bij overheidsinstanties, gerechtelijke instanties of het uitvoeren van administratieve procedures die niet uitgesteld kunnen worden.

– Het maken van (staats)examens of andere toetsen die niet uit te stellen zijn

– In situaties van overmacht of hoge nood

Let wel dat in alle bovengenoemde gevallen de dienstdoende politieagenten om bewijs kunnen vragen en het aan hen is te bepalen of dat bewijs afdoende is. Is dat niet het geval, kun je subiet worden teruggestuurd of tegengehouden worden. 

Vliegen

De gestelde regels in het staatsblad BOE gaan niet specifiek in op verkeer door de lucht, over de weg of per spoor, behalve dat dit ‘normaal door gaat’, schrijft El Español hier. In alle gevallen raden de gezondheidsautoriteiten in Spanje het af om je huis in Spanje te verlaten, naar een andere provincie te reizen en helemaal om naar een ander land te gaan. Het Spaanse luchtruim is echter nog steeds open. Wie op vakantie is in Spanje en terug naar huis wil, kan terugvliegen als de vliegmaatschappijen niet besluiten vluchten te schrappen.

De Spaanse krant 20Minutos probeert hier ook wat helderheid te geven en schrijft: ‘Als een regio of gemeente in lockdown is geldt er een in- en uitreisverbod en zul je daar dus niet naartoe kunnen gaan of vanuit kunnen vertrekken. Tenzij je een van bovengenoemde geldige redenen hebt. Je kunt dus alleen naar een ander land vliegen als de Spaanse regio waarin je woont geen lockdown of andere beperkende maatregelen heeft ingesteld en je een van genoemde geldige redenen hebt en die kunt bewijzen. Hoe deze regels in de praktijk precies zullen worden toegepast moet nog blijken en zal, zoals al genoemd, grotendeels afhangen van de dienstdoende politieagent(en). 

In alle gevallen is het verstandig deze website of Facebookpagina van de Nederlandse ambassade in Spanje in de gaten te houden. Zodra zich op dit vlak belangrijke wijzigingen voordoen, worden die daar meteen gemeld.

Dit vind je misschien ook leuk