‘Niks doen voor het klimaat leidt tot de dood’ zegt Extinction Rebellion

door admin
'Niks doen voor het klimaat leidt tot de dood' zegt Extinction Rebellion

De organisatie Extinction Rebellion (XR) zet zich internationaal in voor klimaatverandering en het verlies aan biodiversiteit. De zogenaamde burgerlijke ongehoorzaamheidsacties waartoe XR Madrilenen oproept vinden plaats onder het motto ‘Climate inaction means death’.

Meer pandemieën en natuurrampen

Extinction Rebellion waarschuwt ervoor dat als er niks gebeurt de situatie van het klimaat en biodiversiteit alleen maar erger wordt. Dit draagt bij aan meer pandemieën en ecologische rampen. XR gebruikt schokkende cijfers als argumentatie: In het midden van de 21e eeuw zullen ruim 200.000 Spanjaarden te maken krijgen met de verwoestende gevolgen van een stijgende zeespiegel.

XR is ervan overtuigd dat een gezond ecosysteem bijdraagt aan minder gezondheidsrisico’s zoals pandemieën en geeft daarmee indirect aan dat het uit de hand lopen van de coronapandemie het gevolg is van uitblijvende acties tegen de klimaatverandering vanuit overheden.

Groen herstel na de coronacrisis

De acties die voor Madrid zijn aangekondigd van 1 tot 6 november zijn al gehouden in het Verenigd Koninkrijk maar ook in andere Spaanse steden zoals Granada, Barcelona en Santander. Met deze acties eist XR een ‘groen herstel’ na de coronacrisis. Ze willen dit bereiken doordat de overheid meer burgerinitiatieven steunt die worden bijgestaan door wetenschappers. Samen moeten zij in staat worden gesteld om beslissingen te nemen die de klimaatverandering kunnen afremmen.

Oorspronkelijk waren de acties van XR in Madrid gepland in oktober maar in verband met de coronapandemie waren deze uitgesteld. Met de afgekondigde Staat van Alarm in Spanje wordt het nu wederom een uitdaging om deze acties door te laten gaan. Extinction Rebellion: “We kunnen niet eeuwig stil blijven staan voor wat betreft de klimaatcrisis dus we zetten de acties in Madrid begin november door. Alle acties worden uitgevoerd met de inachtneming van hygiënische veiligheidsmaatregelen zoals mondkapjes, desinfectiegel en onderlinge afstand.”

Dit vind je misschien ook leuk