Emeritus-koning Spanje niet vervolgd ondanks voldoende bewijs

door admin
Emeritus-koning Spanje niet vervolgd ondanks voldoende bewijs

Openbaar aanklager Juan Ignacio Campos van het Spaanse Hooggerechtshof deed de afgelopen maanden onderzoek naar de aantijgingen tegen Juan Carlos. Hoeveel bewijs er ook is gevonden tegen de voormalige koning van Spanje, de conclusie van het Spaanse OM is dat de koning gedurende zijn regeerperiode conform artikel 56.3 van de Grondwet onschendbaar was en daarom niet vervolgd kan worden.

Geen strafbare feiten na aftreden als koning van Spanje

Het OM heeft alle aanklachten en getuigenissen in Spanje en de verkregen documenten uit Zwitserland over het witwassen van geld bestudeerd en heeft na het aftreden van Juan Carlos in juni 2014 geen enkel strafrechtelijk bewijs kunnen vaststellen. Wel is er bewijs van strafbare feiten tijdens het koningschap van Juan Carlos. 

OM Spanje stort zich op verslag met bewijs tegen Juan Carlos

De Spaanse krant El Confidencial schreef vrijdag dat het Openbaar Ministerie heeft laten weten dat het onderzoek niet wordt afgesloten zonder een gedetailleerd overzicht van het gedrag van én alle bewijzen tegen de voormalige koning van Spanje die tijdens het onderzoek naar boven zijn gekomen. In dit verslag zullen diverse gebeurtenissen en schandalen worden beschreven waarvan veel al via de media naar buiten zijn gebracht.

Het OM beschrijft hiermee gedrag dat – als de onschendbaarheid van de koning komt te vervallen – wel als strafbaar wordt gezien en eventueel uiteindelijk kan leiden tot een veroordeling. Het verslag van het OM zal voor de kerst klaar zijn en openbaar worden gemaakt. Openbaar aanklager Juan Ignacio Campos zal hier samen met andere onderzoekers van het OM en drie inspecteurs van de Belastingdienst aan werken.

Dit vind je misschien ook leuk