Wat gaat er fout met het gebruik van het mondkapje in Spanje?

door admin
Wat gaat er fout met het gebruik van het mondkapje in Spanje?

Een van de grootste fouten die Spanjaarden maken tijdens deze pandemie, is dat zij (wegwerp)mondkapjes te lang gebruiken, zo blijkt uit een onderzoek van de Spaanse consumentenorganisatie OCU. Dit verhoogt het risico op een coronabesmetting. De OCU roept de overheid op om daarom de maximale verkoopprijs van mondkapjes nog verder te verlagen zodat de drempel voor mensen om nieuwe te kopen lager wordt.

Veel te lang

Meer dan 1.000 mensen werden ondervraagd tijdens een onderzoek van de OCU. Gemiddeld wordt een wegwerpmondkapje 12 uur gebruikt; dat is drie keer zolang als de vier uur die het Spaanse Ministerie van Volksgezondheid aanbeveelt.

Het onderzoek toonde verder aan dat herbruikbare mondkapjes ongeveer 13 uur worden gebruikt voordat ze gewassen worden. De FFP2- mondkapjes, met vijf lagen en een aangesloten pasvorm, worden gemiddeld 21 uur gedragen. Ook dat is drie keer zo lang als aanbevolen. 20 procent van de ondervraagden geeft aan het FFP2- mondkapje zelfs langer dan 25 uur te dragen.

Verontrustend

Voor zowel de consument als de gebruikersorganisatie zijn deze gegevens ‘zeer verontrustend’. Allereerst omdat de effectiviteit van het mondkapje minder wordt naarmate een mondkapje langer wordt gebruikt. Ten tweede omdat de kans toeneemt dat er ziektekiemen aan de buitenkant van het mondkapje komen, waardoor het besmettingsgevaar bij het opzetten en het afdoen van het mondkapje ook groter wordt.

Mondkapjes voor iedereen

Volgens OCU zijn de hoge kosten van mondkapjes de oorzaak van het te lange gebruik ervan. De organisatie dringt aan op een forse prijsverlaging van de wegwerpmondkapjes en wil ook dat hygiënische- en FFP2 mondkapjes goedkoper worden. Daarnaast vraagt de OCU de regering om mondkapjes gratis beschikbaar te stellen aan de meest kwetsbare Spanjaarden; zo’n 10 procent van de Spaanse bevolking.

Wegwerpmondkapjes kosten een 4-persoonshuishouden minimaal 40 euro per maand, uitgaande van het gebruik van één mondkapje per dag, stelt OCU via #mascarillasparatodos. Daarbij is al rekening gehouden met de verlaging van het btw-tarief (iva) op mondkapjes van 21 naar 4 procent, die dinsdag is ingevoerd. De regering heeft onlangs de maximumprijs voor een chirurgisch mondkapje verlaagd van 0,96 euro naar 0,72 euro.

Dit vind je misschien ook leuk