Belangrijke vondst van dinobotten gedaan in Morella

door admin
Belangrijke vondst van dinobotten gedaan in Morella

Deze resten behoren waarschijnlijk tot één enkele individuele soort, de Ornithopod. De soort is nauw verwant aan het geslacht Iguanodon die ook wel bekend staat als Vogelpoot-sauriër en die l 126 miljoen jaar geleden tijdens de Krijt leefde.

Op een gedeelte van amper 20 vierkante meter werden honderden gefossiliseerde botten gevonden door een groep van evolutiebiologen van de UNED (Universidad Nacional de Educación a Distancia) onder leiding van Francisco Ortega. De botten vormen de sleutel tot onderzoek naar deze soort van reusachtige herbivoren die van kop tot staart wel veertien meter lang werden.

Volgens paleontoloog José Miguel Gasulla en Ortega is het een van de grootste vondsten van de laatste tien jaar.  De ‘dinosaurusgroeve’ in Morella kan daarom worden bestempeld als een van de interessantste plekken op dit gebied van het hele Iberisch Schiereiland. Het vinden van deze zo goed als complete resten geeft een aanzet om de puzzel op te lossen en meer te weten te komen over deze groep dinosauriërs inclusief de Morelladon beltrani die in 2013 werd gevonden in een steengroeve bij Morella.

“We kunnen nu wetenschappelijke vergelijkingen maken met twee van de meest belangrijke vergelijkbare vondsten. Het betreft de vierentwintig complete en zeven onvolledige Iguanodon bernissartensis skeletten gevonden in 1878, in een kolenmijn in de Belgische plaats Bernissart, en de vondst van 13 pasgeborenen in 2015 die de naam Iguanodon galvensis meekregen omdat ze bij Galve, Teruel in een geologische formatie Camarillas werden gevonden.           

Het pelvisbot samen met de schedelbotten van de recente vondst in Morella zijn het relevantste om uit op te kunnen maken om welk type Iguanodon ze behoort. Al met al een ingewikkeld onderzoek om vast te stellen welke soort destijds de regio Els Ports in enorme kuddes doorkruisten. Door de manier waarop de botten op de vindplaats verspreid zijn trekken de paleontologen de conclusie dat de dinosauriërs uiteindelijk op een abrupte manier door periodieke overstromingen die er plaatsvonden zijn weggevaagd.

Dit vind je misschien ook leuk