Overheid komt met nieuw bankenplan

door admin
Overheid komt met nieuw bankenplan

De beleggingen kunnen waarschijnlijk worden ondergebracht in een nieuw op te richten financiële instelling. Het zal dan gaan om zogenoemde ‘slechte leningen’ en de inbeslaggenomen woningen en stukken grond, waar de banken moeilijk van af komen. Bovendien hebben deze een negatief effect op de kredietmarkt.

Vastgoedbubbel

Door de crisis na het uiteenspatten van de Spaanse vastgoedbubbel lijden banken grote verliezen op de beleggingen in de vastgoedmarkt. Hierdoor vormen deze een grote bedreiging voor de stabiliteit van de Spaanse financiële sector en het vertrouwen daarin.

De Guindos liet al wel weten dat banken vrijwillig mogen meewerken aan het plan. Om ervoor in aanmerking te komen moeten ze echter wel hebben voldaan aan de door de overheid gestelde voorwaarden om weer gezond te worden. Het bankenplan wordt ontwikkeld in overeenstemming met het Internationaal Monetair Fonds.

Achterstallige betalingen

Eind 2011 stond er bij de Spaanse banken  voor 184 miljard euro aan ‘slechte leningen’ op de balansen. Dit komt overeen met 60% van de totale investeringen in de vastgoedsector. Bij 8% van de kredieten bij Spaanse banken zijn achterstallige betalingen van minimaal drie maanden van toepassing.

Het herstel van de Spaanse kredietmarkt is van vitaal belang voor het herstel van de economie en het herstel van het vertrouwen in de financiële sector.

Privatiseringen

De Spaanse minister van Economie gaf verder nog aan dat de overheid komt met privatiseringen en vergaande liberaliseringen van reeksen bedrijven in andere sectoren, waaronder de huurmarkt.

Bron: Cinco Dias, Diario Vasco

Dit vind je misschien ook leuk