Spanje verwerpt Catalaanse referendum voor onafhankelijkheid

door admin
Spanje verwerpt Catalaanse referendum voor onafhankelijkheid

Na een urenlang debat stemden 299 afgevaardigden (86%) tegen de bevoegdheid om een dergelijk referendum te houden. Hieronder waren de socialistische partij PSOE, de regeringspartij PP en de partij UPyD. 47 parlementsleden stemden voor en 1 onthield zich van een stem.

De Spaanse premier zei tijdens het debat een ‘Catalonië te verdedigen dat bij Spanje blijft, omdat ik me geen Spanje kan voorstellen zonder Catalonië en geen Catalonië dat los is van Spanje en van Europa’. Hij voegde hier nog aan toe dat Spanje en Catalonië samen winnen en dat bij een scheiding iedereen verliest. ‘Catalonië zou armer zijn, zou de Europese Unie en de euro verlaten en zou al zijn rechten als Spaanse regio verliezen’, zo waarschuwde Rajoy.

Ook zei Rajoy tegen de Catalaanse afgevaardigden dat ze beter kunnen lobbyen voor een wijziging van de Grondwet, dan het referendum te proberen door te drukken. In andere woorden: ‘de afwijzing van het referendum sluit niet alle deuren voor Catalonië’, aldus Rajoy.

In een reactie liet de Catalaanse president Artur Mas weten dat deze afwijzing van het Spaanse parlement voor hem en zijn regering ‘geen eindpunt vormt’. Hij kondigde aan te blijven zoeken naar ‘wettelijke kaders’ waarbinnen het referendum over de onafhankelijkheid alsnog op 9 november plaats kan vinden.

Eind vorige maand verklaarde het Spaanse grondwettelijk hof het Catalaanse project om een referendum te houden al illegaal. Volgens de hoogste gerechtelijke instantie in Spanje kan een autonome regio ‘niet op unilaterale wijze’ een referendum houden over haar integratie in Spanje en heeft hiertoe altijd toestemming van de centrale regering in Madrid nodig.

Dit vind je misschien ook leuk