Ludiek protest in Spanje: reisbureau biedt abortusreizen aan

door admin
Ludiek protest in Spanje: reisbureau biedt abortusreizen aan

Zo kun je voor 2.614 euro terecht in Londen, voor 2.150 euro in Berlijn, 1.526 euro in Lissabon en 1.942 euro in Parijs inclusief vlucht en hotelovernachting. Teksten als ‘Wees vrij in Londen’, ‘Kies in Berlijn’, ‘Je optie in Lissabon’ en ‘Beslis in Parijs’ moeten de bezoekster overhalen tot aankoop over te gaan. De reizen en prijzen zijn reëel, de klinieken bestaan echt, alleen het reisbureau is nep.

Het is een poging van de Spaanse afdeling van de Europese Lobby voor Vrouwen (CELEM) om veel handtekeningen te verzamelen voor een petitie tegen de abortuswet die, als het aan de Spaanse minister van Justitie, Alberto Ruiz Gallardon, ligt binnenkort in werking treedt. ‘Verenig je en help ons ervoor te zorgen dat deze vlucht nooit zal vertrekken, door voor 25 mei de petitie te tekenen’, aldus de tekst op Abortiontravel.org.

Fictief reisbureau

Abortiontravel is een fictief reisbureau dat is ontstaan om de realiteit te tonen waarmee we ons geconfronteerd zien als de hervorming van de huidige abortuswet wordt goedgekeurd’, zo staat te lezen op de website. De initiatiefnemers willen voorkomen dat het voor Spaanse vrouwen praktisch onmogelijk wordt nog tot abortus over te gaan. Volgens het wetsvoorstel is dat enkel nog mogelijk als de vrouw is verkracht of als het voortzetten van de zwangerschap haar leven in gevaar brengt.

Sinds de wet door het Spaanse parlement werd goedgekeurd is er hevige kritiek ontstaan. Vele demonstraties en andere acties waren het gevolg. Het protest beperkt zich ook niet alleen tot Spanje; ook in Brussel werd gedemonstreerd en in andere landen is veel kritiek over deze ‘stap terug de geschiedenis in’. De hervorming in Spanje druist in tegen de tendens in andere landen van Europa, waar de regels voor abortus juist worden versoepeld.

50.000 handtekeningen gewenst

De verwachting is nu dat de Spaanse overheid wacht tot na de Europese verkiezingen om de wet in werking te laten treden. Tot die tijd is protesteren nog zinvol, zo vinden de mensen van CELEM. Op dit moment werd de petitie al 35.690 keer ondertekend. De organisatie wil er in totaal 50.000. 

Dit vind je misschien ook leuk