Rennend een Spaanse stad verkennen?

door admin
Rennend een Spaanse stad verkennen?

Een sliert van duizenden mensen komt langzaam in beweging tegen het decor van het net ontsproten lentegroen op een vroege zondagochtend in het El Retiro Park in Madrid. Er hangt een uitgelaten en tegelijkertijd nerveuse sfeer.

Niet alleen in het park maar ook in de mensenmassa overheerst het groen van de shirts die de organisatie van de halve marathon Madrid heeft uitgedeeld aan de ruim 20.000 deelnemers. Licht tandenknarsend kijk ik toe hoe mijn vriendinnen zich met de meute mee laten voeren richting de uitgang van het park waar het echte werk begint. Een longontsteking die recent de kop opstak gooide zowel mijn sportieve voornemens als goede conditie in duigen, dus van deelnemer werd ik toeschouwer. In plaats van hijgend 21,6 kilometer te rennen, raakte ik nu al buiten adem van aanmoedigingen als animo, animo (hup, hup), si se puede! (yes you can) of falta poco! (het duurt niet lang meer).

Weekendje weg Madrid

Toch kon dit de pret niet drukken van een verblijf van drie dagen in de Spaanse hoofdstad. Want naast het rennen van de marathon was het meteen ook een weekendje weg. Relatief kort van tevoren hadden we via de boekingssite Airbnb voor een goede prijs een prachtig appartement geboekt op een voor deze gelegenheid perfecte locatie: goed bereikbaar vanaf zowel het vliegveld als het AVE treinstation en op een steenworp afstand van het Retiro park, met de start én finish van de halve marathon was gepland.

Uitgestorven stad

Vlak na de start verdwenen de duizenden sportievelingen uit het zicht en om half tien in de ochtend leek Madrid opeens uitgestorven. Uniek, want zelfs op de brede avenidas was geen auto te bekennen en we konden overal lopen en hadden onbelemmerd zicht op enkele monumenten, zoals de Puerta de Alcala.

Pas toen de snelste renners na ongeveer anderhalf uur alweer over de finish kwamen, begon Madrid net te ontwaken. De stad staat bekend om zijn eeuwig voortdurende nachtleven. Hier moet je niet verbaasd zijn als je tegen vier uur snachts een lange rij wachtenden ziet voor een bekende nachtclub. Dan begint het pas. Veel nachtbrakers lagen waarschijnlijk net in bed toen het startschot van de halve marathon klonk. 

Toeristische hoogtepunten

Voor ons was dit een iets gezondere stedentrip: vroeg naar bed, gezond eten en met een wakker systeem slenteren door een stad waar ook net de lente in volle omvang was gearriveerd. El Retiro was vergeven van de bloesems en het net ontloken groen en ook Madrileños die niet de marathon hadden gelopen, kwamen massaal naar het park om er op een kleedje van de zon te genieten of met de hele familie de week te bespreken op een van de vele terrassen. ç

Eenmaal bekomen van de geweldige prestatie was het tijd de stad te verkennen. Al slenterend, want met vermoeide spieren, liepen we vanaf ons luxe appartement via het museumkwartier met het Prado en Reina Sofia, zo het centrum in. Een uitgebreid lunchenu gaf weer wat kracht om verschillende toeristische hoogtepunten aan te doen, waaronder het beroemde Plaza Mayor met al zijn straatartiesten en Puerta del Sol met het beginpunt van alle Spaanse wegen en de klok waar heel Spanje naar kijkt om middernacht met oud en nieuw.

Logeren als een local

En wat hadden we een heerlijk appartement. Het leuke van boeken via Airbnb is dat je terecht komt tussen de locals. Niks geen kale, sfeerloze vakantieappartementen, maar gewoon een volwaardig huis tussen de Spanjaarden die er het hele jaar door hun dagelijks leven leiden. Particulieren zetten zelf overtollige kamers, tijdelijk ongebruikte appartementen of volledige woningen op de website. Als potentiële huurder hoef je alleen de goede locatie en het formaat te kiezen en via de recensies lees je precies wat je kunt verwachten.

Nieuwe trend?

Onze conclusie na dit weekend is dat we elk jaar bij elkaar komen (vanuit verschillende landen) om ergens in een interessante Europese stad een marathon te lopen. Een perfecte samenkomst van het nuttige met het aangename. Op 1 maart zien wij elkaar in Rome. We verheugen ons nu al op een route langs alle monumenten daar. Dat we dan weer via Airbnb gaan boeken is duidelijk. En nu voorzichtig de training weer oppakken.

Ren-kalender

Wie eerder nog in Spanje een halve of hele marathon wil rennen het volgende lijstje: Valencia (halve: 19 oktober, hele: 16 november), Alicante (oktober, precieze datum nog niet bekend), Girona (halve marathon op 11 mei), 5 kilometer Santiago de Compostela (26 april), Merida (marathon op 28 september), Almeria (marathon in februari 2015), Madrid (marathon op 27 april, halve marathon begin april 2015). Meer informatie over rennen in Spanje op deze website.

Dit vind je misschien ook leuk