Video: Marbella, Benidorm en San Sebastiàn als de zee 7 meter stijgt

door admin
Video: Marbella, Benidorm en San Sebastiàn als de zee 7 meter stijgt

Greenpeace Spanje heeft met een video en gemanipuleerde foto’s op confronterende wijze inzichtelijk gemaakt hoe de Spaanse kusten er eind deze eeuw uit zullen zien, waneer er niets wordt gedaan om de smeltende ijskappen tegen te gaan.

Die smelten in een veel sneller tempo dan tot nu toe werd gedacht, zo blijkt uit de laatste conclusies van het IPCC (Internationaal Panel van Klimaatverandering), waarop Greenpeace zich baseert. Slecht nieuws voor de Noordpool, maar ook heel slecht nieuws voor de rest van onze planeet. De Noordpool beschermt via de reflectie van de zon, beïnvloedt de stromingen in de oceanen en reguleert het globale klimaat. ‘Wat er gebeurt met de Noordpool, blijft niet op de Noordpool’, zo meldt de milieu-organisatie op de website.

 

Stijging zeeniveau

 

Greenpeace concludeert dat het smelten van het ijs ervoor zorgt dat de zeespiegel zeven meter zal stijgen. Het IPCC heeft deze stijging verwerkt in een voorspelling voor Spanje aan het einde van deze eeuw. De gemiddelde temperatuur zal stijgen, het zal minder regenen en er zullen meer hittegolven komen die ook nog eens toenemen aan intensiteit. Tot slot zal er meer noodweer optreden. Als gevolg hiervan zal er in grote delen van het Spaanse binnenland een verwoestijning optreden.

 

Toerisme en wijn

 

Dat is nog niet alles. Spanje met zijn 4.964 kilometer lange kustlijn en de eilanden groepen zullen verder in de problemen komen aangezien het grootste gedeelte van de bevolking ook langs die kusten woont. Dit alles heeft gevolgen voor twee zeer belangrijke sectoren van de Spaanse economie: het toerisme en de wijnindustrie.

Op de gemanipuleerde foto’s laat Greenpeace zien hoe Benidorm er tegen die tijd uitziet. Woeste golven beuken tijdens een dag van slecht weer tegen de wolkenkrabbers aan. Ook zien we de beroemde haven van Puerto Banús in Marbella, waar alle luxueuze jachten onder zijn gelopen. Of we nemen een kijkje in San Sebastiàn, waar het beroemde strand van La Concha is weggeslagen. Tot slot, en dat is eveneens een verontrustend beeld, zien we hoe Spanje’s beroemde wijngaarden verdrogen en met uiteengebarsten grond en zonder groei transformeren in een grote grijsbruine dorre vlakte waar niets meer groeit.

Volgens Greenpeace zijn deze foto’s fictie en kunnen ze dat blijven als we nú in actie komen. Kijk op de website hoe je iets kunt doen. 

Dit vind je misschien ook leuk