Extreem hoog risico op bosbranden in oosten van Andalusië

door admin
Extreem hoog risico op bosbranden in oosten van Andalusië

Aemet deelt de risico’s in van laag, matig, hoog, heel hoog tot extreem. Op het vliegveld van Málaga viel tussen oktober 2013 en nu slechts 182 liter neerslag per vierkante meter, terwijl dit normaal gesproken om en nabij de 550 liter per m2 moet zijn. Volgens Aemet is dit het slechtste cijfer sinds twintig jaar en het tweede slechtste resultaat sinds het begin van de registratie van dit soort gegevens in 1942.

Grote bosbranden

Ook de oostelijke zones van de provincies Granada en Almería kennen een groot gebrek aan regen. Het tekort loopt tegen de 70 procent en wordt vooral opgemerkt in landelijke gebieden. De twee grote bosbranden (met een verbrand oppervlak van meer dan 500 hectaren) van dit jaar in Andalusië waren in Almería.

Een brand verwoestte eind maart in Sierra Gádor ruim 3.400 hectare en een maand later raakten 2.400 hectaren beschadigd bij Lucainena de las Torres. Beide bosbranden waren nog buiten het seizoen dat als gevaarlijk wordt beschouwd in dit opzicht, namelijk tussen 1 juni en 15 oktober.

Cómpeta

In Málaga, bij het dorp Cómpeta kwamen vlammen wel heel dichtbij de bebouwde gebieden, zodat een paar uur lang ruim 500 mensen hun huis moesten verlaten. Het vuur beschadigde in totaal 220 hectaren, waaronder een gedeelte van het natuurgebied Sierra Tejada.

30/30/30-regel

Bij de laatstgenoemde brand gold de 30/30/30-regel; wanneer de temperatuur hoger is dan 30 graden, de windsnelheden hoger dan 30 kilometer per uur en de luchtvochtigheid hoger dan 30 procent, is het gevaar op een brand het grootst.

Bezuinigingen

De bosbrandenbestrijdingsdienst in Andalusië, Plan Infoca, moet het als gevolg van bezuinigingen dit jaar met tien miljoen euro minder doen. Het totale budget is 177,9 miljoen euro en wordt besteed aan 38 blusvliegtuigen en blushelikopters, 5.565 brandweerlieden en 1.070 medewerkers bij regionale en lokale overheidsinstanties.

De bezuinigingen hebben vooral gevolgen voor de preventieve maatregelen om het uitbreken van bosbranden te voorkomen, zoals het schoonhouden van bossen en landelijke gebieden. Men probeert dit te compenseren door de verkoop van hout en biomassa.

Dit vind je misschien ook leuk