BBVA koopt Catalunya Banc, staat verliest bijna 12 miljard euro

door admin
BBVA koopt Catalunya Banc, staat verliest bijna 12 miljard euro

De staat verliest met deze verkoop bijna net zoveel geld als er werd bezuinigd op onderwijs en gezondheidszorg. Namelijk een bedrag van circa 13 miljard euro, zo schrijft de krant El País op maandag. De staat stopte met behulp van het Europese geld 12,5 miljard euro in de bank en krijgt er nu amper 1,2 miljard voor terug.

De Spaanse overheid zag zich in 2012 gedwongen om Europa om financiële steun te vragen. Uiteindelijk werd 41,3 miljard euro gebruikt om de zwakste banken te helpen. Na Bankia die op dit moment grotendeels in handen van de staat is, had Catalunya Banc het meeste geld nodig.

Vorige week verkocht Catalunya banc nog een pakket aan voornamelijk problematische hypotheken ter waarde van 6,4 miljard euro aan de Amerikaanse firma Blackstone. Deze transactie werd gesteund door meer staatshulp. Catalunya Banc is voor 66 procent staatseigendom. De bank heeft 4.500 werknemers en activa ter waarde van 63 miljard euro. 

Volgens de overeenkomst met de Europese Unie heeft Spanje nog tot 2017 de tijd om de laatste voor 68 procent genationaliseerde bank Bankia te verkopen. Deze bank verloor 19 miljard euro in 2012.

Dit vind je misschien ook leuk