Spaargeld in Spanje wordt belast

door admin
Spaargeld in Spanje wordt belast

De officiële lezing van de staat is dat met het geld de economie aangezwengeld wordt en banen gecreëerd kunnen worden. Als kritiek is te horen dat het enkel zal worden gebruikt om de hoge Spaanse staatsschuld te helpen verminderen. Bepaald is dat het geld door de banken aan de staat moet worden overgemaakt.

Terugwerkende kracht

De belasting van 0,03 procent kan de staatskas zo’n 340 miljoen euro opleveren. Het totale tegoed groeide in 2013 met 3,1 procent tot een totaal van 1,14 miljard euro. De belasting wordt ingevoerd met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2014 en werd aangekondigd in het wetsvoorstel Ley de los Presupuestos Generales 2013 met een belastingpercentage van in eerste instantie 0 procent.

De maatregel was al in 2013 goedgekeurd en van kracht in de regio’s Andalusië, Canarische Eilanden en Extremadura, maar wordt nu dus uitgebreid naar het hele land.

WK Voetbal

Het bericht komt niet helemaal als een verrassing, omdat onder meer het Internationaal Monetair Fonds al eerder pleitte voor een belasting op vermogen en spaargeld. De Duitse krant Die Welt suggereert dat de Spaanse regering met opzet de belasting heeft ingevoerd tijdens het WK Voetbal, zodat er zo min mogelijk aandacht voor zou zijn.

Spanje ziet het besluit als onderdeel van de belastingharmonisatie met de rest van de eurozone met het excuus dat in tegenstelling tot veel andere eurolanden Spanje geen vermogensbelasting kent.

Dit vind je misschien ook leuk