‘Spanje moet naar olie boren bij Canarische Eilanden’

door admin
‘Spanje moet naar olie boren bij Canarische Eilanden’

José Manuel Soria zei dit tijdens een Zakenforum ‘Foro Pyme’ in het Parador hotel van Toledo op dinsdag en herinnerde zijn publiek eraan dat Spanje voor 99 procent afhankelijk is van het buitenland voor de behoefte aan olie en gas. Dat is een zware last voor de nationale economie.

Soria zou ook gezegd hebben dat enkel het weten dat deze bronnen beschikbaar zijn de Spaanse economie sterker maakt. Het zou ‘ridicuul’ zijn als Marokko gas, olie of beide zou vinden in de gemeenschappelijke wateren rond de Spaanse eilanden. Daarbij wees de minister op het feit dat de werkloosheid op de eilandengroep erg hoor is, tegen de 33 procent, wat 8 procent hoger is dan het landelijk gemiddelde.

‘Het is niet dat de inwoners van de Canarische Eilanden hebben geleden door de crisis, er is gewoon geen industrie daar’, aldus voegde Soria toe. Dinsdag ontmoette de minister de president van de regio, Paulino Rivero en de CEO van Repsol, Antonio Brufau. Repsol heeft de leiding over het boorproject. Rivero benadrukte nogmaals de zorgen die hij deelt met de inwoners van de eilanden, die vrezen voor hun fraaie kustlijn waar jaarlijks miljoenen toeristen op afkomen.

Er zou een overeenkomst zijn dat de olieboringen op minimaal 60 kilometer van de kust voor de meest oostelijk gelegen eilanden tegen het einde van dit jaar nog zullen beginnen. Brufau is van mening dat de tegenstanders van het project aan het ‘dramatiseren’ zijn. Als voorbeeld nam hij Italië en Noorwegen, waar op meer dan 900 plekken wordt geboord en ‘geen ongelukken zijn gebeurd’.

Dit vind je misschien ook leuk