Spanje beschermt vogelsoorten met 39 nieuwe zeereservaten

door admin
Spanje beschermt vogelsoorten met 39 nieuwe zeereservaten

Spanje is een belangrijk land voor veel Europese zeevogels, waaronder de vale pijlstormvogel, de meest bedreigde zeevogel in Europa. De nieuwe sites vallen onder het Europese Natura 2000-netwerk.

Zeevogels waren tot nu toe met name beschermd via gebieden op het land. Op zee, waar ze het meeste zijn, waren ze nog niet beschermd. Wetenschappers en milieuverenigingen hebben verheugd gereageerd op de nieuwe zeereservaten die totaal rond de 47.000 vierkante kilometer beslaan.

ZEPA

De gebieden vallen nu onder de noemer ZEPA, ‘Zonas de Especial Protección para los Aves’. De Spaanse stichting SEO Birdlife had 41 gebieden geadviseerd, waarvan er uiteindelijk 39 zijn goedgekeurd. De resterende twee betroffen de twee gebieden met territoriale moeilijkheden. Chafarinas, waar het land tot het Spaanse territorium behoort en de zee tot Marokko en Gibraltar, waar al twee jaar spanningen zijn tussen de Spaanse en Britse overheid.

Welke gebieden

Het gaat om 8 reservaten langs de Atlantische kust in het noorden van Spanje, 3 langs de Atlantische kust in het zuiden van Spanje, 3 in de Straat van Gibraltar en de Mar de Alborán, 14 voor de kust van de regio Valencia en de Balearische Eilanden en 11 rond de Canarische Eilanden.

‘Erg belangrijk’

‘De aankondiging is erg belangrijk’, zo zei Asunción Ruiz, directeur van de organisatie SEOBirdLife. ‘Nu kunnen de zeevogels ook beschermd worden voor de Spaanse kust. Als deze sites met zorg beheerd worden, kunnen ze een belangrijk verschil maken in het herstel van onze bedreigde vogelsoorten.’

Dit vind je misschien ook leuk