De zeven lekkerste soorten tapas

door admin
De zeven lekkerste soorten tapas

Nadat je een reisboekje hebt gekocht, een reisverzekering hebt afgesloten en je koffer hebt ingepakt ben je er echt helemaal klaar voor. Je verheugt je ook al op dat heerlijke Spaanse eten.

Als je naar Spanje op vakantie gaat, dan ontkom je er bijna niet aan. Tapas! Tapas zijn kleine warme of koude hapjes die oorspronkelijk bedoeld waren als snack tussendoor of als hapje voor het avondeten. In veel restaurants kan je nu echter ook dineren met tapas. Je bestelt dan een aantal verschillende hapjes waar je doorgaans met de hele tafel van eet.

In Noord-Spaanse barretjes kan je vaak zelf een aantal tapas die hier pintxos worden genoemd, pakken. De prikkers die in de tapas gestoken zijn bewaar je. Wanneer je wilt afrekenen laat je zien hoeveel prikkers je hebt.

Welke tapas het lekkerst zijn? Wij hebben de 7 lekkerste tapas voor je op een rijtje gezet.

1 Croquetas de Jamón

Croquetas ontbreken vrijwel nooit op het menu van een tapas bar. Croquetas zijn kleine kroketjes, maar ze zijn niet zoals wij kroketten in Nederland kennen. Ze zijn gemaakt met bechamel en hebben diverse vullingen. De croquetas met ham zijn toch wel het lekkerste!

2 Gambas al ajillo

De Spaanse keuken staat erom bekend om veel gebruik te maken van vis en schaaldieren. Gambas met knoflook (ajillo) is een heerlijk voorbeeld van een schaaldier gerecht. De gambas worden bereid met veel knoflook en veel olijfolie.

3 Calamares a la romana

Calamares worden in Spanje ontzettend veel gegeten. Ook calamares wordt op verschillende manieren opgediend. Calamares a la romana of calamares fritos wordt gemaakt met een pijlinktvis die in ringen is gesneden en vervolgens wordt gefrituurd.

3 Queso Manchego

Ook kaas is erg belangrijk in de Spaanse keuken. Manchego kaas is misschien wel de meest smakelijke kaas die je in een tapasbar kunt vinden. De kaas wordt gemaakt van de melk van Manchego schapen uit de Spaanse regio Castilla La Mancha. Vaak kun je ook meerdere kazen op een plankje bestellen, al dan niet met brood en serranoham erbij.

5 Empanada

Alhoewel empanadas oorspronkelijk uit Zuid-Amerika komen, kom je ze ook wel tegen in de Spaanse keuken. Empanadas zijn kleine pasteitjes gevuld, met kaas, vlees en/of groente.

6 Pimientos rellenos

Dit groentegerechtje bestaat uit gevulde paprika’s. Hiervoor wordt zowel de groene als de rode paprika gebruikt. Deze wordt uitehold en gevuld met een vlees, paddestoelen of een rijstmengsel. Overdadig gebruik van olijfolie wordt hierbij niet geschuwd.

7 Patatas bravas

Patatas bravas zijn kleine partjes gefrituurde aardappel. Dit gerecht wordt geserveerd met aioli (knoflookmayonaise) en met een pittige tomatensaus.

8 Pan con alioli

In Nederland zijn we gewend om vooraf een stokbroodje met sausjes, boter of tapenade te bestellen. In Spanje wordt elke maaltijd doorgaans begeleid door brood. Als je pan con alioli besteld krijg je stukjes brood met een knoflook-mayonaise dip of het brood is vooraf besmeerd met knoflook en olijfolie en wordt rechtstreeks uit de oven geserveerd.

Dit vind je misschien ook leuk