Russisch toerisme in Spanje stort in

door admin
Russisch toerisme in Spanje stort in

In juni daalde het aantal Russische toeristen in Spanje al met 14 procent, in juli was dat 18 procent en men voorziet voor augustus een daling van 20 procent. De definitieve cijfers zullen pas echt inzichtelijk zijn aan het einde van dit jaar. De bovengenoemde dalingen zijn gebaseerd op de stand van de reserveringen bij de grootste touroperators. In 2012 steeg het aantal Russen dat Spanje bezocht nog met 40 procent en vorig jaar steeg het opnieuw met 32 procent.

Hoogste uitgaven en langste verblijf

Omdat de daling zo plotseling is ingezet, is het gat dat erdoor ontstaat moeilijk op te vullen. De toeristische sector in met name Catalonië is onrustig. Russen staan erom bekend relatief het meeste uit te geven tijdens hun verblijf in Spanje, zo blijkt uit gegevens van de toeristische organisatie Exceltur. Ook verblijven ze gemiddeld langer met 10 nachten. Britten blijven gemiddeld 8,8 nachten, Fransen 7,5 nachten en Spanjaarden zelf 4,4 nachten. 

Roebel minder waard

Dat minder Russen voor Spanje kiezen lijkt een gevolg te zijn van de devaluatie van de roebel. Deze daalde ten opzichte van de euro sinds het begin van dit jaar al met 17 procent. Dat betekent dat een vakantie in Europa voor een Rus 17 procent duurder uitpakt. 

Russen kiezen andere bestemmingen

Ook hebben Russische autoriteiten de bevolking opgeroepen vooral te kiezen voor bestemmingen in eigen land. Volgens de grote reiswebsite Trivago.ru stonden er vier Russische steden in de laatste top tien bestemmingen, waaronder Sochi bij de Zwarte Zee en Sint Petersburg. Ook kozen meer Russen voor Istanbul en Antalia in Turkije vanwege de lagere prijzen aldaar. Alleen Barcelona haalde nog de top tien. 

Daling consumentenvertrouwen

Het consumentenvertrouwen in Rusland nam af als gevolg van het conflict in de Oekraine en doordat Poetin de btw heeft verhoogt en ook enkele belastingen liet toenemen. Daarnaast hebben ook de financiële sancties die het Westen oplegt aan Russische ingezetenen hun negatieve effect op eventuele beslissingen naar Europa te reizen voor vakantie.

Dit vind je misschien ook leuk