Merkel steunt Spaans voorzitterschap Eurogroep

door admin
Merkel steunt Spaans voorzitterschap Eurogroep

Mariano Rajoy viert vakantie in de Noordwest-Spaanse regio. De twee politieke leiders wandelden samen een uur lang 5 kilometer van de Camino de Santiago, de beroemde bedevaartsroute naar Santiago de Compostela. Beiden spraken in hun eigen taal en werden bijgestaan door een tolk. 

Posities EU

Het bezoek van Merkel komt een week voor de belangrijke Europese top in Brussel van volgende week zaterdag. Rajoy pleitte bij de Duitse Bondskanselier voor twee Spaanse posities binnen Europa. Miguel Arias Cañete, de voormalige minister van Landbouw, is kandidaat voor het voorzitterschap van een belangrijke economische commissie en Luis de Guindos, minister van Economische Zaken zou zijn ogen hebben laten vallen op de functie die op dit moment wordt ingenomen door de Nederlander Jeroen Dijsselbloem als nieuwe voorzitter van de Eurogroep.

Problematiek

Er werd ook gesproken over de toekomst van de Europese unie, economische politiek, groei van de werkgelegenheid, energie, de immigratieproblematiek, de crisis in de Oekraïne en de negatieve invloed hiervan op de Spaanse agrarische sector.

Bondgenoten

Merkel zou volgens El Pais vooral op zoek zijn naar bondgenoten binnen Europa, nu ze onder druk staat van zowel Frankrijk als Italië. Met name Italië, dat een linkse regering heeft, zou niet voldoen aan de Duitse wensen wat betreft de economische bezuinigingspolitiek. Spanje daarentegen heeft alles naar Duitse wens doorgevoerd. Zware bezuinigingen, aanpassingen van de arbeidsmarkt en fiscale hervormingen. Zodoende wordt het land ook door Merkel regelmatig aangehaald als bevestiging van haar bezuinigingspolitiek.

Na hun wandeling dineerden beide regeringsleiders samen in een sjiek restaurant in Santiago. 

Dit vind je misschien ook leuk