Oppositie tegen snelle wijziging kieswet Spaanse regering

door admin
Oppositie tegen snelle wijziging kieswet Spaanse regering

De PSOE vindt niet dat de regering haar absolute meerderheid kan gebruiken om wijzigingen aan te brengen in de kieswet en vraagt de Spaanse premier om uitleg. Gaat de hervorming door dan zou het de eerste keer zijn in de jonge Spaanse democratie dat een dergelijke wijziging wordt doorgevoerd, zonder dat daarover concensus bestaat tussen de grootste partijen.

De PSOE verwijst naar uitspraken van de Spaanse premier. Die zei in februari 2013 dat hij ‘nooit’ zijn absolute meerderheid zou gebruiken voor dergelijke wijzigingen. ‘Er zijn grondregels voor concensus die behouden moeten blijven’.

Wat de PP wil veranderen is dat gemeenten worden bestuurd door de partij die 40 procent van de stemmen heeft binnengehaald en ten minste 5 procent meer stemmen heeft dan de runner up. Is dat niet het geval, dan wordt er een run off gehouden tussen de twee partijen met de meeste stemmen.

Coalities

Met deze wijziging zou voorkomen worden dat na de verkiezingen alsnog coalities worden gevormd waar de in stemmen grootste partij niet bij is betrokken. Volgens de overheid levert dit een meer directe vorm van democratie op voor de kiezers. Volgens experts is het gevolg van een dergelijke hervorming wel dat 3e en 4e partijen sneller buiten spel worden gezet. De grootste partij kan zo ook zijn eerste kandidaat op de lijst in de burgemeesterszetel plaatsen.

Lokale verkiezingen mei volgend jaar

Als de wijzigingen doorgaan, zouden ze van kracht gaan op amper twee maanden voor de gemeenteraadsverkiezingen in mei 2015. Sinds de grote overwinning bij de landelijke verkiezingen in november 2011 met 44,6 procent van de stemmen ging de Partido Popular terug naar 26 procent van de stemmen bij de Europese verkiezingen in mei 2014. Hier was vooral de ‘protest-partij’ Podemos dé verrassing. Deze partij met partijleider Pablo Iglesias komt voort uit de 15M-protestbewegingen die gedurende de crisis talloze manifestaties organiseerden tegen het beleid van de Spaanse regering.

Dit vind je misschien ook leuk