Mogelijk 95 Spaanse IS-strijders in Syrië

door admin
Mogelijk 95 Spaanse IS-strijders in Syrië

Volgens diverse EU-rapporten is het aantal burgers dat als strijder afreist naar Syrië om zich bij de rebellen te voegen die de Islamitische Staat nastreven ‘schokkend’ gestegen. Het Spaanse ministerie van Buitenlandse Zaken probeert de precieze aantallen in kaart te brengen. 

Marokko

Spanje zou wegens de nabijheid van Marokko een belangrijke hub vormen voor terrorisme. Alleen in Frankrijk en Groot Brittannië is het risico op aanvallen groter. In Spanje zelf vormen Barcelona, Madrid en de Spaanse enclaves Ceuta en Melilla de belangrijkste broedplaatsen voor terroristen. Onlangs waarschuwde Marokko Spanje nog voor de mogelijke terugkeer van zo’n 3.000 jihadisten met een Spaanse verblijfsvergunning. In buurland Marokko zijn met name in de steden Tanger, Nador en Tetuan veel inwoners die ook een Spaanse verblijfsvergunning hebben.

Schattingen

Het hoogste cijfer over hoeveel strijders er vanuit Spanje in Syrië zouden zijn is afkomstig van het onafhankelijke centrum voor ondrezoek naar redicalisering ICSR: op zijn hoogst zou het gaan om 95 strijders en op zijn laagst om 34. Volgens ICSR zijn er nu circa 11.000 buitenlanders in Syrië aanwezig. Hiervan komt 70 procent uit landen uit het Midden-Oosten, zoals Jordanië, Saoedie Arabië en Lybië. 30 procent komt uit Westerse landen. In kwantiteit uit Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, België en Nederland, maar bekijkt men het proportioneel op bevolkingsaantal, dan staat België voorop, gevolgd door Duitsland, Nederland, Zweden, Noorwegen en Australië. 

Frankrijk en Duitsland hebben de schattingen over de aantallen Syrië-strijders sinds het voorjaar verdubbeld. In België, Groot Brittannië en Duitsland is dat zelfs verviervoudigd.

Dit vind je misschien ook leuk