Mogelijk boerkaverbod in Spanje

door admin
Mogelijk boerkaverbod in Spanje

Dit werd woensdag aangekondigd op een persconferentie door de Spaanse minister van Binnenlandse Zaken, Jorge Fernandez Diaz. De maatregel zal worden opgenomen in de aangepaste wet op  openbare orde en veiligheid.

Het voorstel moet nog door het Spaanse parlement worden goedgekeurd en bevat al regels die verbieden dat mensen tijdens demonstraties hun gezicht bedekken. Díaz benadrukte het feit dat zijn ministerie geen macht heeft op het gebied van kwesties die de waardigheid van vrouwen betreffen, maar kan een verbod op het dragen van boerkas en andere gewaden rechtvaardigen met het argument dat het de Spaanse autoriteiten moeilijk maakt mensen goed te identificeren.

‘Ik wil niet zeggen dat een verbod nodig is’, zei de minister, maar hij herhaalde dat dit een ‘goed moment’ kan zijn om een verbod te overwegen.

Volgens Riay Tatary, hoofd van de Spaanse Islamitische federatie (CIE), is een ban op de boerka ‘onnodig’ aangezien het gewaad amper wordt gedragen in Spanje.

De regionale regering van Catalonië kondigde afgelopen dinsdag eveneens plannen aan voor een nieuwe wet die het dragen van boerkas in openbare ruimtes reguleert uit overweging om de ‘openbare veiligheid’ te bevorderen.

In 2010 werd een voorstel tot een verbod op het dragen van boerka-achtige gewaden door het Spaanse parlement afgewezen, met als voornaamste argument dat in Spanje amper dergelijke gezichtsbedekkende kleding wordt gedragen.

Dit vind je misschien ook leuk