Dijsselbloem: ‘druk van Spanje op post Eurogroep niet per se goed’

door admin
Dijsselbloem: 'druk van Spanje op post Eurogroep niet per se goed'

Hij zei dit donderdag in het Europees Parlement in Brussel. ‘Ik ben zeer vastberaden om mijn termijn af te maken’. Hij is tevens van mening dat de druk van Spanje om Luis de Guindos te plaatsen niet per se goed is voor de Eurogroep (het overleg tussen de ministers van financiën van de eurolanden). ‘We zouden minder tijd aan banen voor politici moeten besteden en meer aan banen voor de bevolking’, zo voegde hij toe. Hij gaf verder toe dat de ‘democratie nu eenmaal zo werkt’.

Steun Angela Merkel

Net als Dijsselbloem, sprak ook de huidige voorzitter van de Europese Raad Herman van Rompuy uit dat speculaties over een mogelijke opvolger pas medio volgend jaar aan de orde zullen zijn en dat pas dan genoteerd zal worden dat de Duitse Bondskanselier Angela Merkel de Spaanse politicus als kandidaat steunt, zoals ze onlangs uitsprak tijdens haar bezoek aan Santiago de Compostela.

Blijft De Guindos wel minister?

Ook de Nederlandse premier Rutte sprak zich uit over de kwestie door te zeggen dat het ‘zeer waarschijnlijk’ is dat Dijsselbloem zich voor een tweede termijn kandidaat zal stellen. Mogelijk wordt het voorzitterschap van de Eurogroep een fulltime functie. Tot nu toe is een vereiste voor de functie dat de kandidaat in elk geval minister van Financiën van zijn of haar land moet zijn. Voor De Guindos ontstaat daar mogelijk een probleem omdat hij nog niet zeker is van zijn functie  aangezien Spanje volgend najaar nieuwe algemene verkiezingen houdt.

Dit vind je misschien ook leuk