Nog zeven Spaanse provincies met code geel wegens regen en onweer

door admin
Nog zeven Spaanse provincies met code geel wegens regen en onweer

Voor maandag heeft het Spaanse weerinstituut Aemet code geel ingesteld voor 7 provincies. In het uiterste noordwesten van het land in de provincies A Coruña en Pontevedra waarschuwt de dienst voor kustfenomenen als rukwinden en hoge golven. Meer naar het zuiden gaat het weer hard regenen in de Andalusische provincies Huelva, Sevilla en Cádiz en in Extremadura in de provincies Cáceres en Badajoz.

Veel neerslag afgelopen weekend

Dinsdag trekt dit regenfront meer naar het oosten en geldt code geel naast bovengenoemde provincies ook voor Jaen, Granada en Málaga. De hoofdstad van laatstgenoemde provincie had al te maken met 41 liter neerslag per vierkante meter afgelopen weekend. Ojén was de gemeente waar de meeste neerslag is gevallen afgelopen weekend met 68 liter per vierkante meter. De gehele Serranía de Ronda had te maken met intense regenval. 

Daarnaast regende het hard in Merida en Calamonte in Extremadura. Hier liepen kelders onderwater, waren wegen tijdelijk onbegaanbaar en kwamen meldingen binnen van overlast. De metro in Madrid had te kampen met overstromingen op zaterdagmiddag. Vooral in het zuiden van de stad konden de metrowagons niet rijden via de stations Loranca, Fuenlabrada en Alcorcón. Pas rond half twee ’s nachts was de situatie weer genormaliseerd.

Komende week

Begin deze week wordt ook voor kustfenomenen gewaarschuwd in de Balearen, Murcia en Almeria. Hoge golven en rukwinden kunnen hier voor overlast zorgen. Daarnaast geldt dezelfde waarschuwing ook voor de gehele noordwestkust van Spanje.

Dit vind je misschien ook leuk