Komende 24 uur bepalend voor Spaanse ebola-patiënte

door admin
Komende 24 uur bepalend voor Spaanse ebola-patiënte

Dit zei Fernando Simón. Hij is directeur van de afdeling noodgevallen van het Spaanse ministerie van Volksgezondheid en sinds vorige week lid van het speciale comité voor de behandeling van ebola in Spanje. Dit comité werd opgericht door de Spaanse regering om de chaos in de communicatie rond de ziekte op te lossen en het wordt voorgezeten door de Spaanse vice-premier Soraya Saenz de Santamaria.

Dood of genezing

Volgens Simón zijn de komende 24 tot 48 uur bepalend voor het verdere verloop van de ziekte voor de verpleegster. Op de 14e of 15e dag na besmetting volgt meestal óf de dood óf begint het genezingsproces van de patiënt, afhankelijk van de staat waarin de patiënt op dat moment verkeert. Romero zou te kampen hebben met longproblemen. Eerder dit weekend meldden de Spaanse media dat het beter zou gaan met de patiënte. Ze zou volledig bij bewustzijn zijn en ook praten met het medische personeel. 

Publicatie foto’s van verpleegster

Er ontstond zondag ophef over de publicatie van foto’s waarop Romero in haar kamer te zien was, terwijl ze iets verschikte aan haar beademingsapparaat. De directie van ziekenhuis Carlos III heeft de media verzocht om de privacy van Romero te respecteren. 

Zmapp

In tegenstelling tot wat veel media berichtten wordt er bij de behandeling van Romero géén gebruik gemaakt van het medicijn Zmapp. Dit is nog niet beschikbaar in Spanje. Ook een oudere versie van het medicijn dat bekend staat als Zmab wordt niet gebruikt bij de behandeling van Romero. Wel zijn antilichamen ingebracht tegen het virus afkomstig van het bloed van een Spaanse non die in Afrika het virus heeft overwonnen.

Almería

Ondertussen is in Almería het protocol tegen ebola geactiveerd vanwege de redding van een aantal immigranten uit Afrika die enkele symptomen van de ziekte vertoonden, zoals koorts en hoest. Het gaat om het gebied in de haven van Almería waar de immigranten zijn opgevangen.

Dit vind je misschien ook leuk