Vijf patiënten uit ebola-ziekenhuis ontslagen na 21 dagen quarantaine

door admin
Vijf patiënten uit ebola-ziekenhuis ontslagen na 21 dagen quarantaine

Het gaat om haar behandelend arts in het Alcorcón ziekenhuis vlak voor de diagnose werd gesteld. Een schoonmaker van datzelfde ziekenhuis, twee medewerkers van een beautysalon die Teresa hadden behandeld terwijl ze al koorts had en een vriendin met wie ze vlak voor haar opname ook contact had gehad. Romero’s echtgenoot, Javier Limón, ligt nog steeds ter observatie in het ziekenhuis.

Virusvrij

Romero raakte besmet met het dodelijke virus nadat ze een Spaanse priester had behandeld die al ziek uit Afrika was teruggehaald naar Spanje voor verdere behandeling. Op 6 oktober werd bevestigd dat Romero de eerste patiënt ter wereld was die buiten Afrika besmet is geraakt met ebola. Afgelopen dinsdag bevestigde een tweede test dat ze volledig vrij was van het virus.

Kritiek

Meteen na haar besmetting ontstond veel kritiek op de Spaanse en Madrileense gezondheidsautoriteiten. Die zouden het niet al te nauw hebben genomen met instructies voor het verplegend personeel hoe zichzelf te beschermen. De beschermingspakken voldeden niet aan de normen van de Wereld Gezondheids Organisatie en het protocol functioneerde kennelijk niet, gezien de besmetting van de verpleegster.

Aftreden ministers

Javier Limón heeft al laten weten stappen te ondernemen tegen de gezondheidsautoriteiten. Zijn doel is het aftreden van de Spaanse minister van Gezondheidszorg, Ana Mato evenals het aftreden van haar regionale collega, Javier Rodriguez. Laatstgenoemde beschuldigde Teresa Romero ervan te hebben gelogen over haar symptomen, waardoor andere mensen gevaar liepen. Ook zei hij dat iemand ‘geen master behaald hoeft te hebben om te weten hoe je een beschermend pak aan of uittrekt’.

Hond Excalibur

Daarnaast is er nog de hond van het koppel. Excalibur. Deze werd op 8 oktober afgemaakt omdat hij volgens de regionale gezondheidsautoriteiten een gevaar vormde voor de volksgezondheid. Hiervoor zijn echter nog geen harde wetenschappelijke bewijzen. Limón wist binnen een paar uur tijd nog bijna 400.000 handtekeningen te verzamelen voor een petitie om de dood van zijn huisdier tegen te gaan. 

Emotionele terugslag

Romero weet pas sinds dinsdag dat haar hond er niet meer is. Volgens een woordvoerder van de familie heeft ze een emotionele terugslag gehad na drie weken lang geïsoleerd te zijn geweest en van de wetenschap over de dood van Excalibur.

Dit vind je misschien ook leuk