Spanje staat jagen in nationale parken toe

door admin
Spanje staat jagen in nationale parken toe

Afgelopen woensdag keurde de PP met een ruime meerderheid een wijziging in de Spaanse Nationale Parken-wet goed. Met deze wijziging zal een verbod op het jagen in beschermde gebieden nog later in werking treden. Volgens milieuactivisten wordt hiermee het instellen van een totaal verbod nog lastiger.

In de wet werd gesteld dat het jagen op particuliere terreinen die binnen een van Spanje’s 15 nationale parken vallen per 2017 verboden moet zijn. Deze termijn is nu verlengd tot 2020. In de wijziging werd bovendien geen enkel kader gesteld waarbinnen de eigenaren van de betreffende grond in overeenstemming moeten komen met de autoriteiten over hoe ze jacht op hun grond gaan beëindigen.

‘Vrijwillige overeenkomsten’

In plaats daarvan wordt in de wijziging gesproken over ‘vrijwillige overeenkomsten’ en de noodzaak voor grondbezitters om gecompenseerd te worden voor een verlies van inkomsten zodra zij de jachtactiviteiten op hun grond staken.

Belangen grootgrondbezitters

Volgens SEO/BirdLife, het World Wildlife Fund en Ecologistas en Acción ‘dient de PP slechts de belangen van de grootgrondbezitters’.

Nationaal Park Cabañeros

De wijziging betreft alle nationale parken in Spanje, maar het debat wordt vooral gevoerd met betrekking tot het nationale park Cabañeros in Castilla-La Mancha. Hier heeft de invloedrijke Spaanse zakenman Alberto Alcocer een groot jachtterrein. De krant El País publiceerde vorig jaar dat het hoofd van het agentschap voor nationale parken in Spanje (OAPA), Basilio Rada, gast was bij een jachtpartij op het land van Alcocer.

Privébelangen

‘Voor de Partido Popular wegen de privébelangen van grote landeigenaren zwaarder dan het verdedigen van gemeenschappelijke belangen en de noodzaak tot het beschermen van natuur’, zo is de statement van de milieugroepen.

‘Illegaal jachtgebied’

Met de wetswijziging verandert Cabañeros Nationaal Park in een illegaal jachtgebied op permanente basis (…) wat een ongehoorde klap is voor de publieke geloofwaardigheid en de internationale erkenning van het netwerk van Spaanse nationale parken.’

Alle belangrijke oppositiepartijen stemden tegen de wijziging. De wet gaat nu naar de Spaanse Eerste Kamer waar de Partido Popular eveneens een absolute meerderheid heeft.

Dit vind je misschien ook leuk