Podemos wil dat Spanje de NATO verlaat

door admin
Podemos wil dat Spanje de NATO verlaat

Dit zei Pablo Iglesias, afgelopen zaterdag formeel met een grote meerderheid gekozen tot algemeen secretaris van zijn partij, tegen radio Cadena SER. Hij gaf aan ‘alle mogelijke middelen’ aan te zullen grijpen om Spanje uit de machtige militaire samenwerking te krijgen.

Patriot

‘Ik ben een patriot en houd er niet van dat er buitenlandse legers op Spaans grondgebied zijn’, zo zei Iglesias verwijzend naar de gemeenschappelijke militaire basis van de Verenigde Staten en Spanje in Andalusië. ‘Ik denk dat NATO ons in gevaar brengt’.

Referendum

De nieuwe partijleider zou graag een referendum organiseren over dit onderwerp. Hij zegt niet bang te zijn dat Spanje geïsoleerd raakt omdat het enkel zijn nationale soevereiniteit gerespecteerd wil zien. De buitenlandpolitiek van zijn land zou volgens Iglesias niet ondergeschikt moeten zijn aan buitenlandse belangen.

Snelle opkomst

Na de oprichting groeide Podemos snel uit tot een politieke partij om rekening mee te houden. In recente peilingen zou de partij zelfs de gevestigde partijen Partido Popular en PSOE naderen als er nu verkiezingen gehouden zouden worden.

Populisme en Chavez

Dit succes heeft voor Podemos ook een keerzijde. Andere partijen beschuldigen Podemos van populisme. Bovendien duiken er verhalen op in de media waaruit zou blijken dat Iglesias en de belangrijke partij-figuren om hem heen gesubsidieerd werden door het voormalige regime van Hugo Chavez in Venezuela. Iglesias zou er communistische ideologieën op na houden.

Alternatief voor corrupte gevestigde orde

Dat de partij zo snel kon groeien is volgens analisten grotendeels te danken aan het feit dat de Spaanse burger weinig vertrouwen meer heeft in de overheid die gedomineerd wordt door het ene na het andere corruptieschandaal. Mensen zien de nieuwe partij als een goed alternatief voor de gevestigde orde.

Dit vind je misschien ook leuk