Controle op illegale tonijnvangst moet beter volgens Spanje

door admin
Controle op illegale tonijnvangst moet beter volgens Spanje

De Spaanse minister van Landbouw en Visserij, Isabel Garcia Tejerina wil dat de controles op de certificaten net zo streng zijn als de controles in de Spaanse havens. Dit zei ze op het nationale congres van de Spaanse tonijnindustrie dat werd gehouden op woensdag 18 november in Madrid. Volgens de minister is Spanje het land dat het meeste doet in de strijd tegen illegale visvangst en daarmee ‘een voorbeeld van duurzaamheid’ op dit gebied.

Illegale invoer uit Aziatische landen

Echter dit duurzame beleid moet wel worden ondersteund door andere landen middels controles tegen illegale invoer uit landen als Sri Laka, Filippijnen, Papoea-Nieuw-Guinea en Korea, die al een gele kaart kregen van de Europese Unie omdat ze te weinig actie ondernemen tegen de illegale tonijnvangst.

Spanje en tonijn

Spanje is de zesde producent ter wereld van tonijn en eerste in Europa met 281.000 ton productie in 2012. Dat is gelijk aan 5,7 procent van alle tonijnvangst wereldwijd. Ook waar het gaat om de productie van tonijn in blik is Spanje een belangrijke speler met een eerste plaats in Europa en een tweede plaats op wereldniveau met 248.000 ton.

Tonijn vormt een basisingrediënt in het Spaanse eetpatroon. Per inwoner wordt 3,2 kilo tonijn per jaar gegeten. Dat is het dubbele van het gemiddelde in Europa en zeven maal het gemiddelde wereldwijd.

De milieuorganisatie Environmental Justice Foundation (EJF) ziet de klachten over de invoer van illegale tonijnvangst van Spanje als gegrond en geeft toe dat in andere landen dan Spanje de controle hierop minder streng is doordat er minder mensen en middelen worden ingezet.

Dit vind je misschien ook leuk