Leider socialisten wil eigen ‘fout’ herstellen met wijziging Grondwet

door admin
Leider socialisten wil eigen 'fout' herstellen met wijziging Grondwet

Het gaat om artikel 135 van de Grondwet. Hierin worden overheidsadministraties verplicht gesteld tot het stabiel en in balans houden van de begroting. Deze maatregel werd midden in de crisis haastig ingevoerd door voormalig PSOE-premier, José Luis Rodriguez Zapatero met steun van de Partido Popular. Onder druk van Brussel was de wetswijziging van belang om een ‘bailout’ van Spanje te voorkomen.

‘Fout’

Sánchez zegt echter nu dat de maatregel invoeren ‘fout’ was en dat hij nu graag weer, net als Izquierda Plural, de prioriteit wil geven aan de welvaartsstaat boven de begrotingsstabiliteit. In plaats van dat er onder het mom van artikel 135 forse bezuinigingen kunnen worden doorgevoerd op onderwijs, gezondheidszorg en sociale politiek, wil Sánchez bepaalde minimale overheidsdiensten op deze gebieden garanderen en hieraan de voorkeur geven boven het betalen van de schulden.

‘Populistisch’

Vanuit de Partido Popular is al cynisch gereageerd op Sánchez’ voorstel dat als ‘populistisch’ wordt bestempeld om snel stemmen binnen te hengelen in het onrustige Spaanse politieke landschap met een nieuwe partij Podemos die snel aan populariteit wint.

Contract met burgers

Sánchez kondigde vorige week eveneens aan een ‘nieuw contract met de burgers’ aan te willen gaan. In dit verband wil hij vier hervormingen doorvoeren die tot gevolg hebben dat wie corrupt is direct naar de gevangenis gaat en wordt verplicht al het van de Spanjaarden geroofde geld terug te betalen. Hij benadrukte daarbij dat dit óók voor PSOE-leden zal gelden. 

Verbieden amnestiewet

Verder is hij van plan de fiscale amnestiewet te gaan verbieden. Hiermee wordt het mensen die belasting hebben ontdoken mogelijk gemaakt dit op te biechten. Vervolgens betalen ze met terugwerkende kracht 10 procent belasting over het opgegeven bedrag, zonder boetes van de belastingdienst te krijgen.  

Herstructurering schulden

Een ander voorstel van de socialistische leider is dat de schuld wordt geherstructureerd van iedere Spanjaard die een grote kans loopt op het verlies van zijn woning of baan. 

‘Niet onrustig door Podemos’

Verder reageerde Sánchez maandag op de uitslag van de peiling van El Mundo waarin de PSOE als derde partij naar voren kwam na Podemos en PP. ‘De PSOE bewandelt zijn eigen weg‘, was zijn antwoord op de vraag wat hij van die uitslag vond. ‘Podemos maakt me niet onrustig’, en ‘Politiek is altijd veranderlijk’. Er zijn nog 12 maanden te gaan voor de Spanjaarden in november 2015 naar de stembus mogen om hun nieuwe politieke vertegenwoorigers te kiezen.  

Dit vind je misschien ook leuk