Madrid zoekt naar resten Cervantes

door admin
Madrid zoekt naar resten Cervantes

Toen Cervantes in 1616 overleed, werd hij begraven in een klein kerkklooster in het centrum van Madrid, El Convento de las Trinitarias. Een officieel graf heeft hij nooit gekregen en door de vele verbouwingen door de eeuwen heen aan het klooster, is onduidelijk geworden waar de overblijfselen van Cervantes zich precies bevinden. Als deze worden gevonden, hopen de onderzoekers hierop sporen aan te treffen van de verwondingen die Cervantes opliep aan zijn linkerarm en borst toen hij tegen de Ottomanen vocht in de slag bij Lepanto.

Eerste fase van het onderzoek

In april van dit jaar is gestart met de eerste fase van de zoektocht naar Cervantes. Met behulp van radarapparatuur zijn de muren en vloeren van het kerkklooster onderzocht. Het onderzoek werd echter stopgezet wegens onafgeronde formaliteiten. Het wachten was op het vastleggen van de afspraken tussen het bisdom, wetenschappelijke onderzoeksinstituten en de gemeente Madrid.

Start tweede fase in december

Nu alles rond lijkt te zijn, zal in december de door de gemeente Madrid gefinancierde tweede fase van start gaan. De grafkelders van het Concento de las Trinitarias worden eerst zorgvuldig gereinigd en gereedgemaakt voor het onderzoek om beschadiging van de resten te voorkomen. Er werken onder andere architecten, ingenieurs, antropologen, archeologen en DNA deskundigen aan het onderzoek mee. In de grafkelders worden foto’s en video’s gemaakt, waarna de aangetroffen overblijfselen onder strenge bewaking worden overgebracht naar een laboratorium. Naar verwachting zullen de onderzoekers tussen de 30 en 33 graven aantreffen.

Miguel de Cervantes

Miguel de Cervantes (1547-1616) wordt in Madrid geboren als zoon van een chirurgijn. De familie Cervantes kan het hoofd maar moeilijk boven water houden en met de hoop op een beter leven verhuist het gezin naar Valladolid, waar Cervantes vermoedelijk een opleiding bij de Jezuïeten krijgt. Er bestaat onduidelijkheid over het feit of, en zo ja waar, hij een universitaire opleiding zou hebben gevolgd.

De eenarmige van Lepanto

Na het verwonden van een hofdienaar bij een duel, vlucht Cervantes in 1569 naar Rome waar hij zich aanmeldt bij het leger. In een gevecht tegen de Ottomanen loopt hij ernstige verwondingen op aan zijn linkerarm die hij daarna niet meer kan gebruiken. Dat levert hem in de geschiedenis de bijnaam ‘de eenarmige van Lepanto’ op.

Gevangenschap

Na een verblijf van enkele jaren in Italië, waar hij veel leest over de Italiaanse literatuur, wil hij in 1575 terugkeren naar Spanje. Het schip waarmee hij reist, wordt echter overvallen door kapers uit Algiers die hem vijf jaar gevangen houden. Nadat zijn familie het losgeld betaalt, keert hij terug naar Spanje waar hij belastingambtenaar en graaninkoper wordt. In 1597 belandt hij opnieuw in de gevangenis wegens het niet aflossen van zijn schulden. Hier begint hij aan de beroemde roman Don Quichot. Het boek wordt ook dan al een succes, maar heeft hem desondanks niet uit zijn misère kunnen halen; Cervantes sterft in 1616 als een armoedig man in Madrid.

Don Quichot: grootste literaire erfenis uit Spaanse Gouden Eeuw

Cervantes’ roman ‘De vernuftige edelman Don Quichot van la Mancha’, wordt gezien als de eerste moderne roman van de wereldliteratuur. Na de Bijbel is Don Quichot het meest vertaalde boek ter wereld. De roman bestaat uit twee delen waarvan het eerste deel is gepubliceerd in 1605 en het tweede deel in 1615, enkele maanden voor Cervantes’ dood.

Dwaze strijder voor een rechtvaardige wereld

Don Quichot is een persiflage op de populaire Spaanse ridderromans. De boodschap van Cervantes was vermoedelijk dat de waarheid en de leugen vaak niet zijn te onderscheiden en de wereld hoofdzakelijk bestaat uit optisch bedrog. Alleen een scherpe waarneming en gezond verstand leiden je naar de waarheid. Don Quichot, dwaze strijder voor een rechtvaardige wereld, komt er uiteindelijk achter dat zijn wereldbeeld niet overeenkomt met de realiteit.

Dit vind je misschien ook leuk