Hulp voor uit huis gezette 85-jarige

door admin
Hulp voor uit huis gezette 85-jarige

De 85-jarige weduwe Carmen Martínez Ayuso woonde al 50 jaar in haar huis in de Madrileense wijk Vallecas. Vorige week ontving ze een brief met een aankondiging voor de huisuitzetting. Omdat ze niet kan lezen en schrijven riep ze de hulp in van haar buurvrouw. Zodoende kwam ze erachter dat zij aansprakelijk werd gesteld voor een lening die haar zoon had afgesloten bij een particuliere geldschieter.

 

Borg voor lening

 

Vier jaar geleden raakte haar zoon in financiële problemen door een scheiding en het verlies van zijn baan. Omdat hij bij de bank geen lening kreeg, leende hij 40.000 euro van een particuliere geldschieter en gebruikte hij de woning van zijn moeder als onderpand. Inmiddels is zijn schuld opgelopen tot 77.000 euro en is hij niet in staat de lening terug te betalen.

 

Hypotheekslachtoffers 

 

De geldschieter eist nu de woning van de vrouw op. De geschatte waarde van haar woning ligt op 160.000 euro. Pogingen van Carmens kleinzoon om met de geldschieter te onderhandelen liepen op niets uit. Hij riep de hulp in van het plaatselijke Platform Hypotheek Slachtoffers (PAH) en Stop Huisuitzettingen (Stop Desahucios), maar omdat het hier een particuliere geldschieter betreft, is het moeilijk onderhandelen. Dit soort mensen aast op het huis zelf en daar is weinig tegen te doen, aldus het PAH.

 

Politie

 

Na een oproep op de sociale media verzamelde een honderdtal mensen zich voor het huis van Carmen. De huisuitzetting konden ze echter niet voorkomen. De politie kwam met zeven boevenwagens, er vielen enkele lichtgewonden en er werd één persoon gearresteerd. 

 

Voetbalclub

 

In de media is verontwaardigd gereageerd op de huisuitzetting. De lokale voetbalclub Rayo Vallecano liet al snel weten de vrouw te willen helpen, onder andere met een deel van de opbrengst van de wedstrijd Rayo Vallecano-Sevilla. Daarnaast opent de club een bankrekening waarop iedereen die wil helpen geld kan storten. Carmen is nu aangewezen op een sociale huurwoning. Rayo Vallecano heeft toegezegd voor de rest van haar leven de huur te betalen.  

 

Gemeente 

 

De burgemeester van Madrid, Ana Botella, kondigde aan dat ze alles in het werk zal stellen zo snel mogelijk een woning te vinden voor de vrouw. Het Platform Hypotheekslachtoffers noemt haar echter de ‘pyromane brandweer’ die het vuur zelf aansteekt, de boel blust en vervolgens met de eer gaat strijken. Het Platform doelt hiermee op het feit dat Madrid een grote hoeveelheid sociale woningen verkocht aan ‘geldbeluste’ ondernemingen, waardoor heel veel mensen op straat kwamen te staan.

 

Niet de enige

 

Deze zaak kreeg veel aandacht omdat het om een 85-jarige vrouw gaat. Het PAH benadrukt echter dat deze zaak niet op zichzelf staat. Door de crisis zijn al veel mensen hun huis kwijtgeraakt en op straat gezet.

Dit vind je misschien ook leuk