Hoge boetes voor illegale demonstraties Spanje

door admin
Hoge boetes voor illegale demonstraties Spanje

De oppositie en diverse groepen in de samenleving hebben zware kritiek op de wet. Men meent dat de regering hiermee mensen die hun onvrede willen uiten over het economische beleid van de regering Rajoy middels het houden van manifestaties of demonstraties zo de mond wil snoeren.  

Boetes tot 600.000 euro

Wie een dergelijke demonstratie bij overheidsgebouwen of op andere strategische plekken organiseert en daarvoor geen toestemming heeft gekregen van de Spaanse autoriteiten, riskeert een boete tot 600.000 euro. Met de wet stelt de regering ook mensen die zogenaamde ‘escraches’ houden strafbaar. Dit zijn protesten bij de woningen van politici of ambtenaren.

Beledigen politieagent

Een andere maatregel in de wet is dat wie foto’s publiceert van politieagenten waardoor die agenten of de operaties waarmee zij bezig zijn in gevaar komen ook strafbaar kan worden gesteld. Boetes voor dit vergrijp kunnen oplopen tot 30.000 euro. Wie een politieagent beledigt kan rekenen op een boete van 600 euro.

Felle kritiek

Ondanks de felle kritiek op de wet, kwam deze zonder problemen door het parlement waar de regerende volkspartij Partido Popular een absolute meerderheid heeft. Vanuit de oppositie kwamen al geluiden dat de wet direct zal worden teruggedraaid als zij het voor het zeggen krijgen na de algemene verkiezingen over precies een jaar. Men ziet het als een rechtstreekse aanval op de democratie omdat de burger zo de mond wordt gesnoerd.

Veel demonstraties

Sinds de huidige regering hervormingen aan het doorvoeren is om de crisis in Spanje tot staan te brengen wordt er veel gedemonstreerd in Spanje. Men is het niet eens met de zware bezuinigingen op onder meer onderwijs, gezondheidszorg en met fiscale hervormingen die eveneens de portemonnee van de gewone burger hard raken.

Dit vind je misschien ook leuk