Dertig personen gearresteerd rond dood Spaanse voetbalfan

door admin
Dertig personen gearresteerd rond dood Spaanse voetbalfan

Arrestaties op verdenking van onder andere moord, illegaal wapenbezit en deelname aan gevechten, vonden plaats in Madrid, Ávila en Toledo. De dertig verdachten zouden allemaal actief hebben deelgenomen aan de van tevoren afgesproken vechtpartijen buiten het Vicente Calderón stadion van Atlético Madrid voorafgaand aan de wedstrijd tussen dat team en dat van Deportivo.

Twee verdachten van moord

Twee mannen worden als directe verantwoordelijken gezien voor de aanval op Francisco Javier Romero Taboada, die luisterde naar de roepnaam Jimmy, waarbij hij de dood vond.

Alle gearresteerden maken deel uit van de hardcore fan groep Frente Atletico, die ‘ultras’ worden genoemd. Een beetje vergelijkbaar met wat we in Nederland kennen als de F-side of als hooligans.

Voetbalgeweld

Taboada werd geslagen en vervolgens in de Manzanares rivier gegooid. Later overleed hij in het ziekenhuis aan de gevolgen van een hartstilstand. Zijn dood richt opnieuw aandacht op het grootschalig aanwezige geweld rond voetbal in Spanje.

VIP-status

Volgens de Spaanse krant El Pais heeft het incident aan het licht gebracht dat veel van deze ‘ultra’-groepen worden beschermd door hun eigen voetbalclubs. Ze krijgen min of meer een VIP-status in ruil voor hun bijdrage aan het middels zingen, spandoeken en slogans levendiger maken van de sfeer in de stadions tijdens belangrijke wedstrijden.

De Spaanse autoriteiten hebben de hoofden van de veiligheidsdiensten van de betrokken clubs Atletico Madrid en Deportivo La Coruña ontslagen.

Dit vind je misschien ook leuk