Spaanse premier neemt uitspraak over crisis terug na storm van commentaar

door admin
Spaanse premier neemt uitspraak over crisis terug na storm van commentaar

Vorige week sprak Rajoy de woorden ‘de crisis is al geschiedenis’, doelend op het feit dat de Spaanse economie weer groeit. Hiermee riep hij een stormvloed aan commentaar over zichzelf af via de sociale en andere media. Technisch gezien had hij gelijk, want de recessie is al sinds midden 2013 voorbij, alleen hoort de werkloosheid in Spanje nog steeds tot de hoogste van Europa met een percentage van ruim 24 procent van de beroepsbevolking. 

‘Gevolgen crisis niet voorbij’

‘Op veel manieren is de crisis geschiedenis, maar de gevolgen ervan zijn dat niet’, zo kwam Rajoy de boze Spanjaarden tegemoet, nadat hij zijn handtekening had gezet onder een nieuwe afspraak met de Spaanse vakbonden waarmee langdurig werklozen recht hebben op een uitkering van 426 euro per maand. ‘We moeten ons ervan bewust zijn dat het herstel nog niet iedereen heeft bereikt, of iedereen gelijkmatig zal bereiken’, voegde de premier toe.

‘Het economisch herstel is niet compleet totdat het elk huishouden bereikt en elke persoon die geen werk heeft, en totdat het wordt gevoeld in de portemonnee van elke Spanjaard afzonderlijk’.

Groei economie

De Spaanse overheid voorspelt dat de economie, de vierde in grootte van de Eurozone, over 2014 gezien 1,3 procent zal groeien, na een krimp van 1,2 procent in 2013. Voor 2015 hoopt men een groei te zien van 2 procent.

Dit vind je misschien ook leuk