Spanje neemt wet aan om illegale migranten uit te zetten

door admin
Spanje neemt wet aan om illegale migranten uit te zetten

Ceuta en Melilla zijn twee Spaanse enclaves aan de noordkust van Marokko. Deze ondervinden grote problemen door de constante toestroom van vluchtelingen uit Afrikaanse landen en in toenemende mate ook uit het Midden-Oosten, vooral Syrië. Regelmatig vinden er massale bestormingen van de grens plaats of zitten tientallen vluchtelingen urenlang bovenop de hekken die de grens tussen Spanje en Afrika vormen. Hun doel is Spaanse grondgebied te bereiken.

Terug over de grens gezet

Met het goedkeuren van de nieuwe wet, kunnen deze mensen dus zonder pardon direct weer over de grens teruggezet worden in Marokko of uitgeleverd worden aan de Marokkaanse politie. De oppositie en mensenrechtengroeperingen hebben zware kritiek op de wet geuit. Deze zou ingaan tegen Europese verdragen.

Marokko ontvangt EU-subsidie

Deze week werd eveneens bekend dat Europa Marokko gaat helpen om illegale migranten daar te houden. Hierdoor zou de migratiedruk op de Europese Unie moeten afnemen. Marokko ontvangt Europese subsidie. Volgend jaar zou het nieuwe asielsysteem ingaan.

Tentenkampen

Vooral rond Ceuta en Melilla leven tientduizenden migranten in tentenkampen in de bergen. Ze wachten op hun kans om Europa binnen te komen. Mensensmokkelaars maken hier handig gebruik van en vragen grote sommen geld voor overtochten met wankele bootjes.

Vestigen in Marokko

Met de nieuwe wet zouden vluchtelingen zich in Marokko kunnen vestigen met toegang tot de gezondheidszorg, onderwijs en beroepsopleidingen. Zie in dit verband de reportage die correspondent Saskia Dekker maakte voor het programma Nieuwsuur.

Dit vind je misschien ook leuk