Belangrijke wijzigingen in het Spaanse strafrecht

door admin
Belangrijke wijzigingen in het Spaanse strafrecht

De nieuwe wet moet nu enkel nog door de Senaat, die naar verwachting met dezelfde absolute meerderheid de wijzigingen eveneens probleemloos zal accepteren. Aan de wijzigingen werd ruim een jaar gewerkt. We noemen hier de belangrijkste veranderingen op, geholpen door opsommingen in diverse Spaanse media zoals RTVE, El País en El Mundo.

Levenslang

Onder het nieuwe strafrecht kan de levenslange gevangenisstraf van daders van ernstige misdrijven zoals seriemoordenaars, leden van georganiseerde misdaadbendes, moord op buitenlandse staatshoofden of plegers van genocide na 25 tot 30 jaar worden herzien. Gekeken kan dan worden of de gevangenen eventueel klaar zijn voor terugkeer in de samenleving.

Illegale financiering politieke partijen en corruptie

Anonieme donaties aan politieke partijen van 50.000 euro of hoger worden verboden. Boetes zullen drie tot vier keer het illegaal gedoneerde bedrag zijn. Als het bedrag dat werd gegeven hoger is dan 500.000 euro of slechts 100.000 euro als het geld uit het buitenland komt, dan kan een gevangenisstraf van zes maanden tot vier jaar het gevolg zijn. Straffen voor ambtenaren die schuldig worden bevonden aan corruptie en omkoping worden verzwaard.

‘Zinloos’

Volgens de grootste oppositiepartij PSOE is deze wijziging volledig zinloos omdat wie minder dan 500.000 doneert daar niet voor wordt gestraft. Zo werd in het Gürtel corruptieschandaal door geen van de verdachten meer dan 500.000 euro geschonken, terwijl deze hele zaak bestaat uit steekpenningen in ruil voor lucratieve overheidscontracten.

Eerst geld terug dan borg

Volgens het nieuwe strafrecht krijgen rechters meer macht om goederen in beslag te nemen wanneer zij over voldoende bewijs denken te beschikken dat deze afkomstig zijn of gefinancierd dankzij illegale activiteiten. Wie dit type misdrijven ten gelaste gelegd krijgt, moet eerst het geld afkomstig uit de overheidskas terugbetalen voor vrijlating op borg mogelijk is.

Delicten tegen de openbare orde

Iedereen die schuldig wordt bevonden aan misdrijven tegen de openbare orde op welke manier dan ook, kan daarvoor tussen drie maanden en een jaar naar de gevangenis worden gestuurd. Straffen voor dit type delicten die werden gepleegd als onderdeel van een groep of organisatie worden ook verzwaard. Zo kan het gooien van een baksteen tijdens een demonstratie bestraft worden met zes jaar gevangenisstraf, terwijl de straf voor bedreiging aan het adres van een politieagent eveneens zwaarder wordt.

Instemmen met seksueel contact

De leeftijd van instemming zal verhoogd worden van 13 tot 15 of 16 jaar. De maatregel maakt onderdeel uit van een breder plan dat werd goedgekeurd door de regering om kinderen te beschermen tegen misbruik en seksuele exploitatie.

Bestialiteit of zoöfilie

Misdrijven die schade berokkenen aan huisdieren worden strafbaar gesteld met gevangenisstraffen van drie maanden tot een jaar. Hetzelfde geld voor seksuele exploitatie van deze dieren. Er is echter nog steeds geen straf voor mensen die dieronvriendelijke evenementen organiseren zoals hanen- en hondengevechten. Geen enkel Spaans medium noemt in dit verband stierengevechten.

Uitzetting van Europeanen

Spanje heeft volgens de nieuwe wet het recht om Europese burgers het land uit te zetten wanneer deze mensen een serieus gevaar betekenen voor de openbare orde en veiligheid.

Nieuwe delicten

Onder de nieuwe handelingen die bestraft kunnen worden zijn zaken als gedwongen huwelijken, seksuele intimidatie en de ongeautoriseerde verspreiding van foto’s genomen zonder dat de daarop afgebeelde persoon zich daarvan bewust was. Spanje zal eveneens Europese wetten aannemen tegen kinderpornografie, seksuele exploitatie van minderjarigen en mensenhandel.

Oppositie

De oppositie is faliekant tegen het nieuwe strafrecht en keert zich vooral tegen de wetteksten rond illegale partij-financiering. ‘Onder deze nieuwe wet zou Luis Bárcenas nog steeds penningmeester zijn van de PP want in zijn boeken is nergens iets te vinden van een donatie van meer dan 500.000 euro’, zo werd gezegd tijdens het debat. Ook is men het niet eens met de herziening na 25 tot 30 jaar van een levenslange gevangenisstraf en met de zwaardere straffen voor mensen tijdens demonstraties.

Dit vind je misschien ook leuk