De ‘Costa del beton’: over hoe de mediterrane kust is veranderd

door admin
De 'Costa del beton': over hoe de mediterrane kust is veranderd

De motor achter deze metamorfose is het toerisme geweest dat het Spanje van dictator Franco in sneltreinvaart de moderne tijd in heeft weten te duwen. De maagdelijke kusten en het ideale klimaat vormden een grote aantrekkingskracht op Noord-Europeanen. Niet alleen voor vakantie, maar ook om hun oude dag te slijten. Tel daarbij op de economisch zeer voorspoedige jaren negentig tot en met 2007 en het is duidelijk waarom er zo enorm veel is gebouwd. 

Om toch nog een glimp mee te kunnen krijgen van hoe het ooit is geweest, heeft de Britse krant The Guardian de ontwikkeling van toen naar nu mooi in beeld gebracht. De redactie verzamelde foto’s van onder meer Playa de Levante in Benidorm, Rosas, de haven van Marbella, Andratx in Palma de Mallorca en Cullera in Valencia uit het begin van de jaren zestig. Klik je met je muis op die foto’s dan verandert het beeld in hoe precies diezelfde plekken er anno nu uitzien. Klik hier om naar het artikel te gaan.

Benalmádena toen en nu

Voor fervente Costa del Sol-bezoekers is het een bekend oord: Benalmádena, dat feitelijk in drieën te delen is: Benalmádena Pueblo, het witte dorpje tegen de bergwand, Arroyo de la Miel, het levendige centrum en Benalmádena-Costa, de kustzone met hotels, appartementengebouwen, de Paseo Marítimo en de beroemde haven Puerto Marina. 

Benalmádena van toen en nu

Bij de ingang naar die haven ligt het Centro de Exposiciones. Hier is nog tot 1 februari aanstaande de tentoonstelling ‘Benalmádena de ayer y hoy‘(Benalmádena van toen en nu) te zien. Men verzamelde foto’s van families in de gemeente van de jaren vijftig en zestig. Vervolgens kreeg een fotograaf de opdracht precies hetzelfde beeld te fotograferen. Absoluut een aanrader voor wie in de buurt woont en een kijkje wil nemen in het verleden van deze plaats.

De zaal is geopend van dinsdag t/m zaterdag van 10 tot 13.30 uur en van 17 tot 19.30 uur. Op zon-en feestdagen van 11 tot 13.30 uur. Maandag gesloten.

(De foto op deze pagina is van de vissershaven La Bajadilla in Marbella in 1965)

Dit vind je misschien ook leuk