Spanje bejubeld tijdens economisch forum in Davos

door admin
Spanje bejubeld tijdens economisch forum in Davos

‘Spanje is in staat gebleken het vertrouwen te herstellen met de reeks van structurele maatregelen die de regering heeft doorgevoerd’, zo zei Christine Lagarde tijdens de ochtendsessie. De Spaanse bezuinigingspolitiek was dan ‘misschien vrij excessief in het begin’ in haar optiek, maar desondanks prees ze de diepgaande structurele hervormingen die de overheid de afgelopen jaren heeft doorgevoerd en ook de beslissing om de bankensector weer gezond te maken. Hervormingen die in haar optiek niet beperkt bleven tot wetgeving, maar die ook de nodige maatregelen voortbrachten die direct zijn geïmplementeerd.

300.000 banen erbij

Ana Botín deed het lovende commentaar nog eens dunnetjes over: ‘Spanje heeft diepgaande structurele veranderingen doorgevoerd, welke 300.000 banen hebben opgeleverd in de afgelopen 12 maanden’, zo zei ze, eveneens als deenemer aan de ochtendsessie.

Hoge jeugdwerkloosheid

Ook de manager van Bridgewater Associates, Ray Dalio deed een duit in het zakje. Spanje heeft in zijn ogen net als Ierland ‘erg goed gedaan’, met betrekking tot de hervormingen. Wel waarschuwde Dalio over de grote aantallen jongeren in Spanje die zonder werk zitten. Dat is nog steeds ruim 50 procent. Daarbij omschreef de Bridgewater Associates voorman de snel opkomende linksgeoriënteere partij Podemos als ‘een extremistische partij’, die mogelijk de ‘productiviteit zal ondermijnen’.

Economische groei

Op hetzelfde moment in de ochtend verschenen in Spanje de positieve getallen over de werkloosheid in het land gedurende 2014. Op jaarbasis waren er eind 2014 433.900 werklozen minder dan eind 2013. Deze week werd eveneens bekend dat de voorziene economische groei voor 2015 is gesteld op 2 procent. Volgens Ana Botín ‘kan dit heel goed dichterbij 3 procent komen te liggen’.

Dit vind je misschien ook leuk