Politie voorkomt dat Jihad-cel aanslag pleegt op Spanje

door admin
Politie voorkomt dat Jihad-cel aanslag pleegt op Spanje

Het betrof twee paar in Spanje ingeschreven broers van Marokkaanse afkomst. Ze bevonden zich in de Spaanse enclave Ceuta die grenst met Marokko. Volgens de Spaanse minister van Justitie, Jorge Fernandez Díaz, hadden de arrestanten een ‘profiel dat sterke overeenkomsten vertoonde’ met dat van de terroristen verantwoordelijk voor de aanslagen in Parijs eerder deze maand. Er kon echter nog geen directe link tussen de twee zaken worden gelegd, zo meldde de minister in een persverklaring.

‘Volledig voorbereid’

De vier verdachten raakten gemotiveerd tot hun plannen door online berichten afkomstig van de IS, die op dit moment delen van Irak en Syrië onder controle heeft. ‘Ze maakten onderdeel uit van een jihadistische cel die volledig was voorbereid op en bereid tot het plegen van een aanslag in Spanje’, zo stond verder in de verklaring. Niet duidelijk is of de vier al concrete plannen voor een aanslag hadden gemaakt. Dat wordt op dit moment onderzocht.

‘Hoog niveau van radicalisering’

De verdachten hebben volgens informatie in de persverklaring ‘een hoog niveau van radicalisering bereikt en waren zelfs bereid te sterven tijdens het plegen van een terreurdaad’. Bij de actie in Ceuta nam de politie vuurwapens, messen en ander militair materiaal in beslag. Het onderzoek naar de broers begon nadat een van hen een video op Facebook had gezet waarin te zien was hoe hij militaire training gaf en andere opriep om deel te nemen aan de Jihad.

Verhoogde veiligheidsmaatregelen

Afgelopen vrijdag heeft de Spaanse regering maatregelen aangekondigd om radicalisering onder jongere moslims in Spanje te voorkomen. Naar aanleiding van de terreuraanslagen in Parijs op het satrische weekblad Charlie Hebdo en in een Joodse supermarkt waarbij in totaal bijna twintig mensen bruut werden vermoord, werden in Spanje ook de veiligheidsmaatregelen verhoogd.

In december werden in dit verband al 7 personen gearresteerd die actief vrouwen recruteerden om in Syrië voor hun zaak te strijden. In september werden 9 personen ingerekend die ervan werden verdacht deel uit te maken van ee Jihadistische cel in de andere Spaanse enlave Melilla.

Dit vind je misschien ook leuk