Onderzoek naar verdachte betalingen aan rechters in Madrid

door admin
Onderzoek naar verdachte betalingen aan rechters in Madrid

Recent publiceerde PEl País over hoe de regionale overheid in Madrid rechters, aanklagers en secretarieel personeel zou hebben betaald voor werk aan het IT-systeem door het bedrijf Indra. 32 juristen zouden in totaal 200.000 euro hebben ontvangen voor hun betrokkenheid sinds 2011.

Een rechter van de CGPJ (Consejo General del Poder Judicial) onderzoekt nu of door het accepteren van de betalingen de regels zijn overtreden door het hoofd van het regionale hooggerechtshof, Francisco Vieira samen met andere rechters in de regio. Vieira zal deze week naar het hoofdkantoor van de CGPJ komen om uitleg te geven over de onthullingen.

De periodieke betalingen aan de rechters vanaf 2011 zouden zijn gedaan in ruil voor consultancy met betrekking tot de ontwikkeling van de nieuwe IT-systemen die het juridische systeem in de regio efficiënter zouden moeten maken. Als bewijs zou men valse facturen sturen vanuit de regionale overheid via het bedrijf Indra.

Verklaring regering en Vieira

Volgens een verklaring van de regioregering zouden de juristen middels de betalingen zijn gecompenseerd voor de tijd die ze in het IT-project staken met als doel dit te verbeteren. Door de betalingen zouden ze bereid zijn eraan mee te werken. Ook Vieira heeft in een eigen verklaring gemeld dat de betalingen legaal waren en voegde daaraan toe dat alles is opgegeven aan de Spaanse belastingdienst.

Dit vind je misschien ook leuk