Ruzie tussen Spanje en Griekenland

door admin
Ruzie tussen Spanje en Griekenland

Tsipras zei te vermoeden dat er een groep landen, aangevoerd door Spanje en Portugal, de onderhandelingen met Griekenland wilden laten mislukken om de Griekse regering te destabiliseren. De opmerkingen kwamen naar aanleiding van de harde opstelling die Spanje en Portugal innamen tijdens de onderhandelingen in de Eurogroep vorige week met Griekenland over de verlenging van de noodsteun.

Minder fanatiek

Een mislukking hiervan zou tot gevolg hebben, zo vermoedde Tsipras, dat de Spaanse en Portugese bevolking minder fanatiek tegen alle hervormingen in beide landen zou zijn en daarmee de wind uit de zeilen nemen van snel opkomende partijen zoals de Spaanse nieuwe partij Podemos. Deze partij onder leiding van Pablo Iglesias staat in Spanje hoog in de peilingen voor de diverse verkiezingen die dit jaar op de agenda staan. 

Oude truc

Zondag herinnerde de Spaanse premier Mariano Rajoy in reactie op de aantijgingen van de Griekse regering zijn publiek eraan dat Spanje 26 miljard euro heeft bijgedragen aan de Griekse redding. Het wijzen naar buitenlandse vijanden noemde de premier een oude truc die  in de geschiedenis veel is vertoond en die geen problemen oplost, maar deze alleen erger maakt.  

Niet verantwoordelijk voor frustratie

‘Wij zijn niet verantwoordelijk voor de frustratie die wordt opgeroepen door radicaal links in Griekenland (…) die de Grieken dingen beloven waar ze niet aan kunnen voldoen, zoals we nu hebben kunnen zien’, zo sprak Rajoy in Sevilla tijdens een partijbijeenkomst.

Beloften nakomen

‘Iedereen belooft dingen. In Griekenland en ook hier, maar een ding is beloven en een ander is die belofte ook nakomen’, aldus Rajoy. ‘De enige manier om problemen op te lossen is door serieus te zijn, de waarheid te vertellen en niet door dingen te beloven die je niet waar kunt maken omdat je er niet de zeggenschap over hebt, en te regeren.’ Rajoy concludeerde dat Spanje net als de rest van Europa aan de zijde van de Grieken heeft gestaan door bij te dragen aan de bailout.

Dit vind je misschien ook leuk